Novi Audi Q4 stiže sa najnovijom tehnologijom

Novi Audi Q4 stiže sa najnovijom tehnologijom

Audi će uskoro predstaviti još jedan model na potpuno električni pogon koji će koristiti najnoviju tehnologiju koja se razvija u Volkswagen grupaciji.

Audi nastavlja razvoj novih modela na potpuno električni pogon. Novi model pripada SUV porodici i koristit će MEB platformu (platforma za električne modele) koju za kompletnu grupaciju razvija Volkswagen.

Audi Q4 prototip 2019.

Audi će novim modelom nastaviti širiti SUV porodicu, pa će se u ponudi prvi put naći model sa oznakom Q4. Električni model nosit će oznaku Q4 e-tron koji će zahvaljujući MEB platformi imati velike prednosti u odnosu na trenutne električne konkurentske modele, npr. modularnu bateriju koja ima različit kapacitet od 48 do 111 kWh.

Audi Q4 trebao bi doći u quattro izvedbi gdje će prednju i zadnju osovinu pokretati dva zasebna motora koji bi ukupno trebali osloboditi 300 KS. Osnovni model imat će pogon samo na zadnju osovinu i trebao bi raspolagati snagom nešto manje od 170 KS. Baterija osnovnog modela Q4 e-tron trebala bi imati kapacitet od 60 kWh.

Audi Q4 prototip 2019.

Kada se govori o električnim automobilima, nezaobilazna tema je cijena. Volkswagen kao lider grupe najavljuje da će njegov osnovni električni model I.D. Neo koštati 20.000 eura. Obzirom da će Q4 e-tron koristiti istu platformu trošak njegovog razvoja je manji, pa se može očekivati cijena u rangu Q3 modela sa dizelskim motorom od 184 KS. U konačnici to znači da će cijena biti oko 45.000 eura.

Premijera novog Q4 modela u konceptnom izdanju najavljena je za mart ove godine, na prestižnom sajmu automobila u Ženevi. Proizvodnu verziju možemo očekivati do 2022. godine.

Audi Q4 prototip 2019.
Kategorije: Noviteti