Svjetla pozornice u Frankfurtu uperena su u novi Škoda Karoq

Svjetla pozornice u Frankfurtu uperena su u novi Škoda Karoq

Češka marka sa tradicijom predstavlja svoj novi kompaktni SUV na Međunarodnom salonu automobila IAA u Frankfurtu.

Škoda Karoq proslavit će svoju salonsku premijeru u izložbenom prostoru u dvorani 3. Po prvi puta u vozilu marke Škoda naći će se digitalna instrumentna ploča. S LTE modulom i aplikacijom Škoda Connect ovaj je SUV u potpunosti umrežen. Emotivni i dinamični dizajn s brojnim kristalnim elementima sasvim je u skladu sa novim stilskim elementima marke tipičnima za SUV vozila.

Škoda Karoq najdigitalnije je vozilo u ponudi modela marke Škoda. Po prvi se puta u nekom vozilu Škoda nudi digitalna instrumentna ploča sa mogućnošću individualnog programiranja. Prikazi se mogu individualno oblikovati i povezani su s infotainment sistemom. Opsežno umrežavanje automobila, vozača i suputnika garantuje iznimno komfornu i sigurnu vožnju.

Udobnost tokom vožnje između ostaloga povećavaju pomoć pri parkiranju, sistem Lane Assist ili pomoć kod saobraćajnog zastoja. Za više sigurnosti između ostaloga brinu sistem za prepoznavanje mrtvog ugla Blind Spot Detect, sistem Front Assist s prediktivnim sistemom zaštite pješaka ili pomoći za hitne slučajeve. Kompaktni SUV nudi komforni koncept svjetala sa LED glavnim svjetlima i stražnjim svjetlima te ambijentalnim osvjetljenjem za unutrašnjost.

Na raspolaganju stoji pet varijanti motora, dva benzinska i tri dizelska, sa rasponom snage od 85 kW (115 KS) do 140 kW (190 KS). Novost u programu predstavljaju dvije benzinske i dvije dizelske varijante motora. Njihova zapremina iznosi 1,0, 1,5, 1,6 i 2,0 litre.

Svi se motori, izuzev najsnažnijega dizelskog motora, po želji mogu naručiti sa ručnim šest stepenim ručnim mjenjačem ili sedam stepenim automatskim DSG mjenjačem. Motor 2,0 TDI sa 140 kW (190 KS) serijski se dolazi sa pogonom na sve točkove 4×4 i sedam stepenim DSG mjenjačem. Novi 1,5 TSI motor nudi funkciju isključivanja cilindara.

Škoda se sa brojnim drugim modelima predstavlja od 12. do 24. septembra na salonu IAA u dvorani 3.

Kategorije: Auto sajam, Noviteti