Porsche predstavio novi Boxster i Boxster S

Porsche predstavio novi Boxster i Boxster S

Porsche je predstavio novi Boxster i Boxter S! Zadnjih nekoliko mjeseci u javnosti su kružile špijunske fotografije a sad su nam dostupne i  službene fotografije novog Boxstera. Nova generacija ovog automobila uz prepoznatljiv Porscheov dizajn i lakšu karoseriju dobila je i dotjerane šesto-cilindraše sa direktnim ubrizgavanjem goriva, a smanjena mu je i potršnja za 15%.

Porsche Boxster dobio je novi ovjes, šire tragove točkova kao i veći međuosovinski razmak. Sve je to samo promjena koje donosi novi model, tačnije treća generacija Boxstera. Novi model dio vizualnog identiteta posuđuje od koncepta 918 koji će se uskoro naći u proizvodnji. Kada je unutrašnji prostor u pitanju, zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku i širem tragu točkova sada ga ima više.

Porsche Boxster kao i njegova snažnija izvedba koja nosi slovo S, koristit će šesto-cilindarske motore sa direktnim ubrizgavanjem goriva, pa tako osnovni Boxster pokreće 2.7-litarski šesto-cilindrični motor koji razvija 265 KS. S tom snagom ovaj automobil do 100 km/h dolazi za 5.7 sekundi. Boxster S pokreće 3.4-litreni motor koji je sada ojačan samo za 5 KS, pa tako sada ima 315 KS koji Boxstera S do 100 km/h tjera za 5 sekundi.

Novi Boxster troši 15% manje goriva a jedan od razloga je i što je opremljen stop/start sistemom, a uparen je sa šest-stepenim ručnim mjenjačem. Boxstera je moguće opremiti sa sedmo-stepenim PDK mjenjačem sa dvostrukim kvačilom koji dolazi samo u opciji. Dotjerani motori sada troše oko 8 litara što je odlično za ovakve automobile.

U Porscheu su radili na olakšavanju novog modela pa je tako šasija izrađena od aluminija, a tu su i noviteti kao što je novi električni servo, elektronski upravljani platneni krov, ali i niz opcija poput Sport Chrono paketa, PVT-a i mehaničke blokade stražnjeg diferencijala.

Treća generacija Boxstera i Boxstera S u prodaji će se naći sredinom aprila 2012. godine, a cijena će biti od 55.000, odnosno 62.000 Eura na njemačkom tržištu.

Kategorije: Noviteti