Porsche Panamera GTS

Porsche Panamera GTS

Porsche je na sajmu automobila u Los Anđelesu predstavio novi model, Porsche Panameru GTS. Nova Panamera GTS ima 30 KS više u svom 4.8-litarskom V8 motoru, pa je sada snaga 424 KS i 522 Nm. Za dodatnu snagu zaslužan je i novi izduvni sistem. Iako se radi o velikoj limuzini, ovaj model ima pravi Prosche duh, duh sportskog automobila. Kada je riječ o ubrzanju od 0 do 100 km/h, za to je potrebno svega 4,5 sekundi, a maksimalna brzina je 288 km/h. Ovakve rezultate teško postižu i neki sportski automobil, jer mora se imati u vidu da GTS i nije baš tako lagan automobil. Njegova težina je gotovo dvije tone, tačnije 1920 kg. Kada je riječ o potrošnji, ona u kombinovanom režimu iznosi 9.1 l/100 km a emisija ugljen dioksida 256 g/km. Ove brojke su vrlo prihvatljive ako se uzme u obzir o kolikoj se snazi i težini automobila radi.

Kada je riječ o novitetima, GTS donosi novi “Sound Symposer” sistem, koji smanjuje buku u kabini pritiskom na dugme. Sport dugme kontroliše mikrofon koji detektuje vibracije prigušnog ventila i filtera za vazduh i po želji ih prenosi preko zvučnika. Za ovu ideju možemo samo reći „svaka čast“!

Upravljanje GTS-om trebalo bi biti poboljšano, pa tako GTS ima 10 mm niže vješanje, 19-colne felge i kao i veće kočione diskove. Tu je i Porscheova dinamička kontrola šasije, elektronski zadnji diferencijal, sa pogonom na zadnjoj osovini, ili na sva četiri točka.

Za sve ovo bez nekih dodatnih želja kupca, bit će potrebno izdvojiti  nešto više od 70,000 eura.

Kategorije: Noviteti