Predstavljen novi Volvo V60

Predstavljen novi Volvo V60

Vrhunski proizvođač automobila predstavio je novi V60 model. Radi se o karavanu srednje veličine s petora vrata koji još jednom pokazuje kako je Volvo proizvođač automobila koji kombinuje dobar izgled i praktičnost.

Automobil je predstavljen u prirodnoj okolini, na prilazu porodične kuće u Stockholmu. Ovim okruženjem Volvo je naglasio svoju tradiciju proizvodnje porodičnih karavana te prikazao kako dizajn V60 modela odgovara potrebama vozača i svakodnevici modernog porodičnog života.

Malo je proizvođača automobila koji se kao Volvo mogu pohvaliti dugom historijom i uspjesima u proizvodnji porodičnih karavana koje krase kvalitetni dizajn i praktičnost.

“Vozač porodičnog karavana je važan klijent u našem poslovanju i tako je već generacijama,” izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Cars. “Novi V60 odaje počast toj tradiciji, ali je i odvodi korak dalje.”

Novi V60 model zasnovan je na platformi Volvo skalabilne arhitekture (SPA) koju dijeli sa nagrađivanim XC60 modelom te četiri vrhunska modela serije 90. Radi se o modelima koji su zaslužni za rekordne prodaje Volvo vozila posljednjih nekoliko godina.

V60 model zasnovan na SPA platformi donosi novi standard na tržište karavana srednje veličine jer se može pohvaliti luksuznom unutrašnjosti, povećanom količinom prostora, naprednom povezanosti te najnovijim Volvo sistemima podrške i sigurnosti.

“Model V60 uistinu se nalazi u središtu Volvo branda,” izjavio je Robin Page, Viši potpredsjednik odjela za dizajn u Volvu. “Radi se o profinjenom modelu prekrasnih proporcija koji donosi praktičnost i raznovrsnost.”  

Želja Volvo kompanije je elektrificirati sve nove automobile od 2019. godine. Zbog toga V60 dolazi sa dvije opcije plug-in hibridnog pogona: novi T6 Twin Engine AWD plug-in hibridni benzinac stvara kombinovanu snagu od 340 KS i T8 Twin Engine AWD plug-in hibridni benzinac od 390 KS. Standardni benzinski pogoni u ponudi su T5 i T6. Za vozače koji preferiraju dizelske motore tu su D3 i D4 pogoni.

Novi V60 model još jednom je potvrdio kako je Volvo vodeći proizvođač kada je riječ o sigurnosti. Ovaj model dolazi sa velikim brojem sigurnosnih značajki koje su dio standardne opreme, što uključuje i napredni sistem podrške vozaču koji je poznat iz vozila serije 90 te XC60 modela. Sve to čini V60 najsigurnijim vozilom na cesti.

City Safety sa tehnologijom automatskog kočenja koristi opciju automatskog kočenja i sisteme detekcije kako bi pomogao vozaču u izbjegavanju potencijalnih sudara i jedini je sistem na tržištu koji može prepoznati pješake, bicikliste i velike životinje. City Safety također koristi sistem automatskog kočenja kako bi smanjio mogućnost od sudara.

Pilot Assist sistem pruža podršku vozaču pri upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro označenim cestama i brzinama do 130 km/h. Sistem je sada i unaprijeđen sa poboljšanim preformansama u krivinama. V60 model također uključuje Sistem zaštite u slučaju slijetanja s ceste (Run-off Road Mitigation), Sistem zaštite protiv sudara sa nadolazećim vozilima (Oncoming Lane Mitigation) te druge sisteme podrške pri upravljanju. Opcijski Cross Traffic Alert sistem sa automatskim kočenjem dodatno poboljšava sigurnost ljudi unutar i izvan vozila.

Volvo Sensus infotainment sistem je u potpunosti kompatibilan sa Apple CarPlay, Android Auto i 4G te omogućuje vozaču da ostane povezan u vožnji. Sistemom se upravlja putem intuitivnog dodirnog ekrana u stilu tableta, a na njemu možete pronaći funkcije automobila, navigaciju, online usluge te aplikacije za zabavu.

Kategorije: Noviteti