Predstavljen unaprijeđeni Kia Picanto sa novim dizajnom

Predstavljen unaprijeđeni Kia Picanto sa novim dizajnom

Dizajn koji odskače i tehnologije “visokog društva”.

Kia Motors je osjetno unaprijedila svoj najmanji model Picanto, koji stiže na evropske ceste u trećem kvartalu ove godine. Nuditi će mnogo novih sigurnosnih i telematskih tehnologija, koje su obično rezervirane za veća i skuplja vozila, dok će ujedno unaprijeđeni Picanto zahvaljujući novim motorima donijeti niže emisije kao i prepoznatljiva dizajnerska osvježenja, iznutra i izvana.

Unaprijeđeni  Picanto  donosi  i  brojne  napredne  sigurnosne  tehnologije  iz  Kijinih  većih modela, što ga čini jednim od najsigurnijih modela u svojem razredu. Takođe je raspoloživa Kijina nova ‘faza II’ UVO Connect telematskih tehnologija, koje unaprijeđuju povezivost vozila i kontrole kako bi smanjili stres tokom vožnje. Unaprijeđenja Picantove motorizacije uključuju   Kijin   opcijski   novi   robotizirani   ručni   mjenjač   (AMT   –   Automated   Manual Transmission) za uglađeniju vožnju.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Picanto je jedan od naših najprodavanijih modela u više regija širom svijeta, a pogotovo je popularan među evropskim kupcima. Unaprijeđenja modela urađena su s ciljem da Picanto bude korak ispred konkurenata zahvaljujući razigranom dizajnu i zabavnom voznom karakteru, a tu su i tehnologije s područja povezivosti i sigurnosti karakteristične za višu klasu vozila. Sigurni smo  da  će  unaprijeđeni  Picanto  samo  još  povećavati  naš  tržišni  udio  u  ovoj  vrlo konkurentskoj klasi.”

Unaprijeđeni Picanto u Evropi u prodaji od 3. kvartala 2020. Godine

Prodaja unaprijeđenog Picanta u Evropi počinje u trećem kvartalu ove godine (Q3 2020) i to sa standardnom najdužom evropskom garancijom – 7-godišnjom garancijom na cijelo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Dizajn vanjštine
Osvježen dizajn svih izvedbi (GT-Line i X-Line)

Picanto je doživio dizajnerska osvježenja, pogotovo sportska GT-Line i SUV X-Line izvedba. Rezultat je svjež, prepoznatljiviji izgled.

‘Lice’ Picantovih izvedbi GT-Line i X-Line je izmijenjeno kako bi dobili još specifičniji izgled. Novi izgled počinje maskom ‘tigrovog nosa’, koja donosi novi izgled s rubovima s više reljefa i »otvoren« izgled. Kromirani rubovi nastavljaju se do donjeg dijela redizajniranih farova, što daje vozilu širi,  stabilniji izgled.  Kod GT-Line izvedbe svaka strana ‘tigrovog nosa’ ima crvene umetke GT-Line, dok su kod X-Line izvedbe crveni, slični zračnim otvorima. Obje izvedbe dobile su drugačije farove i četverodjelna kockasta LED dnevna svjetla. Pozadi je Picanto dobio nova LED svjetla i tanju maglenku, što ga čini još prepoznatljivijim.

Izvedbe GT-Line i X-Line su zbog modernijeg izgleda dobile i drugačiji prednji i zadnji branik s oštrim linijama karoserije. Promjene su stvorile grublji, robusniji izgled GT-Line izvedbe, koja je vizuelno sličnija Kijinim GT izvedbama. Veći otvor za protok zraka na donjem dijelu branika je kod GT-Line izvedbi crn, s maglenkama koje podsjećaju na dragulje. X-Line izvedba dobila je SUV-ovske zaštitne pokrove podvozja, s metalik imitacijom i X-Line logom i crnim rubovima koji se protežu od prednje maske do rubova blatobrana na boku.

Picanto kupcima nudi više mogućnosti prilagođavanja pojedincu, jer ima na raspolaganju čak 10 modernih boja karoserije zbog kojih će auto odudarati od ostalih. Nudit će se i dva nova tipa aluminijskih naplataka koji lijepo dopunjuju Picantov sportski karakter: 16-kraki, 14- inčni naplaci te dvobojni 16-inčni naplaci s dijamantskim brušenjem.

Dizajn unutrašnjosti
Unaprijeđeni infotainment zasloni; nove boje u kabini za više individualizacije

U unutrašnjosti Picanto donosi brojne vizuelne i tehnološke nadgradnje koje su skoncentrisane u 8,0-inčnom ‘plutajućem’ širokom zaslonu na dodir s audio-vizuelnim navigacijskim sistemom (AVN) (vidi ‘Infotainment’ za više detalja), i visokorezolucijski 4,2- inčni digitalni zaslon na instrument tabli.

U zavisnosti od opreme i tržišta je Picantova kabina na raspolaganju s crnim tekstilnim ili sintetičkim sjedištima, s različitim uzorcima tapeciranja kako bi postigli moderniji izgled i bolji osjećaj u kabini. Kabina se može pohvaliti s crnim, srebrnim ili blještavo crnim umecima obloga vrata, armaturne ploče i oko mjenjača.

Unaprijeđeni   Picanto   je   raspoloživ   s   puno   savremenih   kolor   paketa   za   još   više personalizacije kabine, u zavisnosti od opreme i pojedinog tržišta.

Paket Limeta donosi crnu unutrašnjost s kontrastnim šavovima bijele boje i bijelom bočnom potporom sjedišta, dok su rubovi oko mjenjača i zračnih otvora premazani srebrnim metalik lakom, a dodaci na vratima takođe su u srebrnoj i limeta boji. Narandžasti paket nudi crnu jednobojnu unutrašnjost s narandžastim šavovima i još nekim drugim detaljima te crno- narandžastim umecima u vratima.

Crveni paket nudi crno tapeciranje s crvenim bočnim potporama sjedišta kao i blještave crne umetke i crveno-crne detalje na vratima. U ponudi je još i zeleni paket koji kupcima nudi zelene umetke u kabini i srebrno-zelene završetke na vratima te tapecirana sjedala u stilu denim džinsa.

Pogon
Učinkoviti novi ‘Smartstream’ benzinski motori i novi robotizirani mjenjač (AMT)

Unaprijeđeni Picanto će u Evropi nuditi tri nova benzinska motora ‘Smartstream’ čije glavne dvije odlike su manja potrošnja goriva i niže emisije CO2 u odnosu na prethodnike. Motorna gama sadrži motor 1.0 T-GDi najveće snage 100 KS, 1,0-litarski atmosferski motor snage 67 KS ili 1,2-litarski DPFI (dual-port fuel injection) motor sa 84 KS.

Između ostalih inovacija novog motora 1.0 T-GDi vrijedi spomenuti učinkovitiji sistem ubrizgavanja koji dostiže tlak od 350 bara (postojeći T-GDI ima 250 bara).

Sva tri motora unaprijedili su linije za kruženje ispusta i optimizirali upravljanje usisnog ventila što je namijenjeno postizanju koliko se da niže potrošnje goriva. Dva atmosferska motora zamijenili su multipoint ubrizgavanje novim dvostrukim ubrizgavanjem goriva (DPFI), koje optimizira vrijeme ubrizgavanja kako bi se postigla što niža potrošnja goriva. Sva tri motora  opremljena  su  novim  integriranim  termalnim  upravljanjem  (ITMS  –  Integrated Thermal Management System), koje pruža učinkovitije hlađenje komore za sagorijevanje. ITMS razlikuje karakteristike hlađenja motora s obzirom na operativno djelovanje motora.

Unaprijeđeni  Picanto  je  prvi  model  s  Kijinim  novim  robotiziranim  mjenjačem  AMT (Automated Manual Transmission). Osnova je 5-stepeni ručni mjenjač s kvačilom i aktuatorom za pritiskanje kvačila i promjenu brzine s obzirom na parametre koje dobija od senzora. S jednostrukim suhim kvačilom AMT je jednostavan i cjenovno povoljan izbor za stranke koje više vole nezahtjevnu upotrebu automatskog mjenjača, bez veće potrošnje goriva u odnosu na uobičajene ručne mjenjače. Kia će podatke o emisijama i potrošnji goriva objaviti naknadno odn. prije početka prodaje u Evropi.

Infotainment
UVO Connect ‘faza II’ telematike s unaprijeđenim zaslonom na dodir

Picanto će dobiti veći, 8,0-inčni ‘plutajući’ zaslon na dodir s navigacijskim sistemom koji će zamijeniti stari sistem sa 7,0-inčnim zaslonom. Pored ovog donosi Bluetooth multikonekciju koji korisnicima omogućava povezivost dva mobilna uređaja istovremeno – jedan za telefoniranje bez ruku i upotrebu medija, a drugi samo za medije. Sistem standardno omogućava upotrebu na platformama Apple CarPlay i Android Auto.

Kijin sistem UVO vozačima omogućava pristup različitim podacima –  prometne informacije uživo, vremenska prognoza, zanimljive tačke, cijene goriva i detalji o eventualnim uređenim parkinzima i uz cestu – uključujući cijene, lokaciju i raspoloživost. UVO App koja djeluje na platformama Android i Apple vlasnicima omogućava aktiviranje različitih funkcija na daljinu. U zavisnosti od države korisnici mogu vozilu daljinski unaprijed poslati rutu putovanja, provjeriti lokaciju svojeg vozila i čitati izvještaje o vozilu i primaju dijagnostička obavještenja.

Pored toga će Picanto kao jedan od prvih modela Kije nuditi najnoviju ‘fazu II’ telematike UVO  Connect koja  vlasnicima omogućava unaprijeđenje korisničkog iskustva u vozilu i preko Kijine aplikacije UVO za pametne telefone. Kia će više detalja o tehnologiji UVO Connect ‘faza II’ predstaviti neposredno prije početka prodaje.

Sigurnost
Novi sistemi asistencije i dodatne tehnologije za više sigurnosti i udobnosti

Unaprijeđeni Picanto donosi nekoliko Kijinih najnovijih sistema asistencije (ADAS) i nekoliko novih  aktivnih  sigurnosnih  sistema  namijenjenih  poboljšanju  zaštite  putnika  što  ga  čini jednim od najsigurnijih automobila u svojem razredu.

U zavisnosti od opreme Picantov novi sistem asistencije ADAS uključuje sistem za spriječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem vozila i pješaka. Pored toga Picanto nudi i sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BCA), sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sistem za upozoravanje na dekoncentraciju vozača (DAW) i sistem za održavanje vozila na voznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred s automatskim ubrzavanjem kod preticanja nakon aktiviranja pokazivača smjera (LFA).

Sistem LFA u saradnji s radarskim tempomatom za održavanje sigurnog razmaka do vozila ispred koristi kameru i senzore za praćenje podnih oznaka te tako održava Picanta na sredini trake. Picanto dobija i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA) koji vozača upozorava i zaustavlja vozilo ako sistem kod vožnje unazad na parkiralištu s lijeve ili desne strane detektuje  približavanje drugog vozila.

Picanto je opremljen s aktiviranjem svih pokazivača smjera u nuždi (ESS) koji automatskim treperenjem  upozorava  na  opasno  približavanje  vozilu  ispred  ako mora  vozač  zakočiti. Sistem  za  pomoć  kod  polaženja  uzbrdo  (HAC)  s  automatskim  kočenjem  spriječava pomicanje vozila nizbrdo i omogućava lakši polazak  uzbrdo.

Unaprijeđeni Picanto je između ostalog dobio i Kijin pomoćni sistem stabilnosti (VSM), vektorsko kočenje u zavojima, kontrolu kočenja u zavojima (CBC) i sistem za održavanje vozila pravo (SLS – Straight-line Stability) koji vozačima pomaže kontrolirati vozilo kod kočenja i skretanja.

Kabina unaprijeđenog modela je opremljena s do sedam zračnih jastuka, uključujući i zračni jastuk za vozačeva koljena, a tu su i ISOFIX sidrišta, u zavisnosti od opreme i tržišta.

Unaprijeđeni Picanto u Evropi u prodaji od trećeg kvartala ove godine

Prodaja  unaprijeđenog  Picanta  u  Evropi  počinje  u  trećem  kvartalu  ove  godine  i  to  sa standardnom najdužom evropskom garancijom – 7-godišnjom garancijom na cijelo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Kategorije: Noviteti