Škoda Karoq – Nova ponuda u kompaktnoj klasi SUV vozila

Škoda Karoq – Nova ponuda u kompaktnoj klasi SUV vozila

Škoda Karoq potpuno je novorazvijeni kompaktni SUV. Emocionalni i dinamični dizajn s brojnim kristalnim elementima sasvim je u znaku novih stilskih elemenata SUV modela marke Škoda.

Već i vanjski oblik, izmijenjene linije i veće dimenzije daju naslutiti da je ovdje riječ o potpuno novom vozilu. Škoda Karoq je SUV s karakterom: emocionalni i dinamični dizajn s brojnim kristalnim elementima sasvim je u znaku novih stilskih elemenata SUV modela marke Škoda.

Kompaktni SUV dugačak je 4382 milimetra, širok 1841 milimetar te visok 1605 milimetara. Dugi međuosovinski razmak od 2638 milimetara (kod verzije s pogonom na sve točake 2630 milimetara) modelu Škoda Karoq osigurava komforno nalijeganje na cesti. Povećanje dimenzija ide u korist putnicima. Slobodni prostor u području koljena iznosi 68 milimetara.

Marka Škoda poznata je po svojoj nesvakidašnjoj opremi. To se odnosi i na novi Karoq. Prtljažnik nudi kapacitet od 521 litre s uspravljenom stražnjom klupom. Kada je stražnja klupa preklopljena, kapacitet se povećava na 1630 litara. U kombinaciji s opcijskom stražnjom klupom VarioFlex utovarni prostor postaje varijabilan te nudi kapacitet između 479 i 588 litara. Sjedišta se također mogu potpuno demontirati – tada kompaktni SUV s maksimalnim kapacitetom utovarnog prostora od 1810 litara postaje kombi.

Škoda Karoq nudi, tipično za marku, nesvakidašnju prostranost u unutrašnjosti i utovarnom prostoru, nove sisteme podrške za vozača, LED glavna svjetla te – prvi puta u nekom modelu marke Škoda – digitalnu instrumentnu ploču s mogućnošću programiranja. Na raspolaganju stoji pet varijanti motora s rasponom snage od 85 kW (115 KS) do 140 kW (190 KS), od kojih su četiri motora nova. Oprema poput stražnje klupe VarioFlex ili virtualne papučice za otvaranje poklopca prtljažnika bez dodira predstavlja dodatne inteligentne ideje za novi kompaktni SUV marke.

Na vrhu segmenta: rješenja s područja povezivosti

S inovativnim rješenjima s područja povezivosti Škoda Karoq zauzima vodeću poziciju u svom segmentu. Moduli infotainment sistema dolaze iz druge generacije modularnog infotainment sistema koncerna. Oni nude izrazito moderne funkcije i menije te su opremljeni kapacitivnim dodirnim ekranima. Vrhunski sistemi Columbus i Amundsen raspolažu Wi-Fi hotspotom. Za sistem Columbus po želji je dostupan LTE modul, koji internetsku vezu uspostavlja putem trenutačno najbržeg standarda mobilne tehnologije.

Pomoću njega suvozači mogu pretraživati internet i slati e-poruke sa svojih mobilnih telefona i tableta.

Nove Mobilne online usluge Škoda Connect kompatibilne su s LTE tehnologijom i podijeljene na dvije kategorije: Infotainment online usluge služe za informacije i navigaciju, dok Care-Connect usluge služe kao podrška u slučaju defekta i hitnim slučajevima. Tipka za poziv u nuždi Emergency Call, koja će u Europi postati dio standardne opreme tek 2018. godine, već sada se nudi kao Care-Connect usluga. Dodatne online usluge realizirane su preko aplikacije Škoda Connect App. Pomoću njih se automobil može provjeriti, konfigurirati i pronaći putem smartphonea i kada niste u njegovoj blizini.

Inteligentno umreženje između automobila i smartphonea kod modela Škoda Karoq doseže novi nivo. Platforma SmartLink+ sa standardima Apple CarPlay, Android Auto i MirrorLinkTM opcijski je dostupna za osnovni infotainment sistem Swing, a za više infotainment sisteme ona čini dio serijske opreme. Phonebox s induktivnim punjenjem povezuje smartphone s krovnom antenom te ga istovremeno bežično puni.

Pouzdani pomagači: sistemi potpore za vozača

U modelu Škoda Karoq na raspolaganju stoji opsežna ponuda sistema pomoći za vozača. Novi komforni sistemi pomoći su pri parkiranju, pomoć zadržavanja vozila na voznom traku (Lane Assist) ili pomoć kod saobraćajnog zastoja. Za veću sigurnost pobrinut će se između ostaloga sistem za prepoznavanje mrtvog kuta (Blind Spot Detect), Front Assist s prediktivnim sistemom zaštite pješaka ili podrške za hitne slučajeve (Emergency Assist). Škoda Karoq može vući prikolice težine do dvije tone. Nova podrška za manevriranje prikolicom pomaže prilikom sporije vožnje unatrag i prilikom manevriranja.

U modelu Škoda Karoq dostupni su dodatni sistemi pomoći za vozača. Oni održavaju razmak automobila od vozila ispred, vozaču olakšavaju promjenu voznog traka i zadržavanje vozila u voznom traku te ukazuju na važne prometne znakove i pomažu prilikom parkiranja. Prvi puta u nekom modelu marke Škoda dostupna je digitalna instrumentna ploča s mogućnošću programiranja. Prikazi u kokpitu modela Škoda Karoq mogu se namjestiti u skladu s individualnim željama.

Osim toga od linije opreme Ambition model Škoda Karoq nudi opcijska LED glavna svjetla u optici prozirnog stakla. Ugodnu atmosferu u unutrašnjosti vozila osigurava novo LED ambijentalno osvjetljenje u dekorativnim letvicama vrata i na instrumentnoj ploči, pri čemu možete birati između deset boja.

Snažni i agilni: motori i vozni postroj

Škoda Karoq nudi najmodernije tehnologije i kada su u pitanju motori: ukupno je u ponudi pet varijanti motora – dva benzinska i tri dizelska motora. Novitet u programu predstavljaju dva benzinska i dva dizelska motora. Veličine zapremina iznose 1,0, 1,5, 1,6 i 2,0 litre, dok se raspon kreće od 85 kW (115 KS) do 140 kW (190 KS). Svi su agregati opremljeni turbopunjenjem i direktnim ubrizgavanjem te raspolažu start-stop tehnikom i rekuperacijom energije kočenja. Izrazito su štedljivi i ispunjavaju normu EU 6.

Osim snažnog dizelskog motora svi se agregati opcijski mogu naručiti s ručnim 6-stepenim ručnim mjenjačem ili 7-stepenim DSG mjenjačem. 2,0 TDI sa 140 kW (190 KS) serijski je opremljen 4×4 pogonom i 7-stepenim DSG mjenjačem. Novi 1,5 TSI motor nudi isključivanje cilindara kao posebnu karakteristiku.

Vozni postroj modela Škoda Karoq također postavlja mjerila u svom segmentu te demonstrira svoju kvalitetu i izvan asfaltiranih cesta. Od linije opreme Ambition opcijski je na raspolaganju odabir profila vožnje s modusima Normal, Sport, Eco, Individual i Snow (4×4). Modus Offroad kod modela s pogonom na sve točake dodatno poboljšava vozna svojstva izvan asfaltiranih cesta.

Strategija 2025: Škoda nastavlja svoju SUV ofanzivu

U okviru svoje Strategije 2025 marka Škoda nastavit će s dosljednim poticanjem razvoja palete modela tijekom narednih godina. Marka se pritom ponajprije koncentrira na proširenje ponude SUV modela. S modelom Škoda KODIAQ na međunarodna je tržišta tek nedavno uveden novi veliki SUV model. A sada, s modelom Škoda Karoq tvrtka predstavlja sljedeću prekretnicu. Novi kompaktni SUV slavi svoju svjetsku premijeru 18. svibnja u Stockholmu. Na tržište se uvodi u drugoj polovici 2017. godine.

 

Kategorije: Noviteti