4 nagrade za dizajn

Kia osvojila 4 ‘red dot’ nagrade za dizajn

Kia red dot award 2013_Winners (Medium)

Kijino dizajnersko odjeljenje nedavno je osvojilo 4 prestižne ‘red dot’ dizajnerske nagrade, između ostalog i u kategoriji ‘Najbolje od najboljeg’ (‘Best of the Best’) za novog pro_cee’da u kategoriji dizajna proizvoda. 5-vratni Kia cee’d, karavanski cee’d Sportswagon i monovolumen Carens su osvojili nagrade ‘Pobjednik’ (‘Winner’).

Pored iF nagrade za dizajn proizvoda, osvojene u novembru 2012., to je već druga nagrada za Kia pro_cee’d još prije njegovog dolaska na evropsko tržište. S te četiri nagrade Kia je od 2009. godine osvojila čak 10 red dot nagrada. Kijini dosadašnji dobitnici su bili: Picanto, Rio, Soul, Venga, Sportage i Optima, koja je dobila nagradu ‘Najbolja od najboljih’.

Odluku žirija je Peter Schreyer, predsjednik korporacije Kia Motors i šef Kijinog dizajna, komentarisao riječima: “Vrlo smo ponosni da su ‘red dot nagrade osvojila sva tri člana porodice cee’d i novi Carens. Posebno nam je drago zbog nagrade ‘Najbolji od najboljih’ za novog Kia pro_cee’d nakon što ju je već dobila Optima, jer je to najveće priznanje žirija. Naši modeli pobjeđuju već petu godinu zaredom, što je još jedna od potvrda naše dobre dizajnerske strategije.”


Nagrade red dot: pečat kvaliteta u dizajniranju proizvoda

Dizajnerski centar Sjevernog Rheina i Vestfalije je 1955. godine osnovao nagrade red dot, koje već dugo važe za jedne od najprestižnijih nagrada na svijetu na području dizajna. U međunarodnoj kategoriji ‘dizajna proizvoda’ takmičili su se proizvođači iz 54 zemlje, koji su  prijavili čak  4.662 proizvoda. 37-člani žiri ocijenjuje proizvode na osnovu 9 kriterija, koji između ostalog uključuju stepen inovacije, jednostavnost upotrebe, kvalitet i trajnost. Podjela priznanja će biti 1. jula u njemačkom Essenu.


Porodica cee’d i Carens

Porodica cee’d prvi put se predstavila 2007. godine i do sada se već dobro ustalila u nižoj srednjoj klasi. Pobjednik za 2013. godinu u kategoriji red dot ‘najbolji od najboljih’, 3-vratni Kia pro_cee’d, svojim sportskim oblikom se podosta razlikuje od 5-vratnog cee’da. Može se pohvaliti bogatom serijskom opremom i širokim izborom motora – dizelskih (1.4 CRDi i 1.6 CRDi) i benzinskih (1.4 CVVT i 1.6 CVVT) motora,  snage do 135 KS (99 kW) i emisijama CO2 ispod 100 g/km.

Kia Carens je novi monovolumen čiji najveći aduti su izvanredna prilagodljivost, upotrebljivost i elegancija. Bez obzira da li se radi o varijanti sa 5 ili 7 sjedišta novi Carens nudi impresivne osobine u serijskoj opremi – klima uređaj, audio sistem, upravljački obruč s brojnim komandama za udobniju i sigurniju vožnju, tempomat i LED dnevna svjetla. Gamu motora čine 2 benzinska motora (1,6- i 2,0-litarski) i 1,7-litarski turbodizel, snage od 135 KS (99 kW) do 166 KS  (122 kW) uz emisije CO2 od 124 g/km.

Sva vozila Kia odlikuju se najdužom garancijom u Evropi – sa 7-godišnjom garancijom odn. do 150.000 km  i važi za cijelo vozilo.

Kategorije: Vijesti