Renault Captur – Urbani crossover koji mijenja svakodnevnicu

Renault_Captur_smedji

Renault Captur – Urbani crossover koji mijenja svakodnevnicu

Istorija je pokazala da Renault nikada nije prestao istraživati nove ideje i mijenjati konvencionalno poimanje automobila. Novi dokaz jeste Captur, Renaultov prvi urbani crossover koji se jasno ističe u saobraćaju i koji spaja najbolje od tri različita svijeta – izražajan stajling i povišenu poziciju sjedenja tipičnu za SUV vozila, zatim prostranost i modularnost enterijera tipičnu za MPV vozila, te agilnost i užitak u vožnji tipične za kompaktni gradski automobil.

Capturove pažljivo izbalansirane i skladne, fluidne linije stvaraju izražajan stav. Kombinacija kompaktnih mjera, povišenog rastojanja od tla, velikih točkova i štitnika karoserije, čini svakodnevnu vožnju maksimalno ugodnom. Renault Captur će nuditi brojne opcije podešavanja prema individualnim željama, a već standardno dolazi sa dvobojnom karoserijom, odnosno atraktivnim kontrastom krova i ostatka karoserije.

Uprkos kompaktnim mjerama (dužina 4,12 metara), Captur nudi naglašen osjećaj prostranosti. Njegova kabina veselih boja nudi ugodnu atmosferu, a tu su i brojne opcije podešavanja. Captur nudi udobnost dostojnu velikih MPV vozila, te kvalitete kao što su visoka pozicija sjedenja, veliki prtljažnik (377 – 455 – 1.235l), modularni enterijer (klizna stražnja klupa) i slično.

Capturovu prilagođenost čovjeku naglašavaju i dvije inovacije – veliki pretinac za rukavice u obliku ladice, zapremine jedanaest litara, te  presvlake sjedišta s patentnim zatvaračem, koje se lako skidaju i peru. Captur nudi i opremljenost na nivou skupljih automobila, a neki od elemenata su hands-free ulazak, pomoć pri kretanju uzbrdo i parking senzori. Tu je i R-Link multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir, te Arkamys audio sistem.

Renault_Captur_unutra

Captur je postavljen na platformu novog Clija IV, koja postavlja mjerila u B segmentu, kada je u pitanju užitak u vožnji. Ponuda benzinskih i dizelskih motora uključuje posljednja dostignuća Renault tehnologije, a posebna je pažnja posvećena smanjenju potrošnje i štetnih emisija. Među dostupnim benzinskim motorima su Energy TCe 90 (tri cilindra i samo 898 cm3) i TCe 120 EDC (četiri cilindra, 1198 cm3), dostupan s mjenjačem sa dvostrukim kvačilom (EDC, Efficient Dual Clutch). Kad je riječ o dizelskom agregatu, Energy dCi 90 troši samo 3,7 litara/100 km i ispušta samo 96 g CO2 po kilometru, što su rekordno male vrijednosti za klasu automobila kojoj Captur pripada.

Novi Renaultov crossover je u posljednjim EuroNCAP sigurnosnim testiranjima ostvario maksimalan rezultat od pet zvjezdica i to u pooštrenom režimu testova. To je 15. put da Renault sa svojim modelima ostvaruje maksimalan rezultat, što mu je već odavno priskrbilo titulu proizvođača vrhunski sigurnih automobila.

Renault Captur, koji je upravo stigao u BiH, unijet će u B automobilski segment dobrodošlo šarenilo i blještavilo, no ne gubeći iz vida potrebu da istovremeno bude racionalno praktičan. Cijene Renaulta Captur u BiH startaju od 25.881 KM do registracije  za model Authentique TCe 90 Start&Stop.

Kategorije: Vijesti