Električni Kia Niro EV s dometom od 450 km

Električni Kia Niro EV s dometom od 450 km

Kia je nedavno na sajmu električnih vozila na korejskom ostrvu Džedžu razotkrila novu električnu varijantu modela Niro.

Sportski I svestrani Niro EV, koji kombinuje užitak u vožnji s atraktivnim dizajnom i upotrebljivošću, spreman je za novo poglavlje ekološki prihvatljivijih kompaktnih sportskih terenaca.

Niro EV, plod zajedničkog rada Kijinih dizajnerskih centara u Kaliforniji i Namyangu (J. Koreja) utjelovljava praktičnost i privlačnost kompaktnog sportskog terenca elegantne, aerodinamične karoserije i suptilno izvajanih površina.

Moderan vanjski izgled inspirisan čistim i hi-tech crtama

Niro EV, u januaru premijerno predstavljen kao koncept na sajmu zabavne elektronike u Las Vegasu, donosi ekskluzivnu masku motora, futurističkeotvore za protok zraka i LED dnevna svjetla u obliku strijelica. Inspirisan Kijinim čistim i high-tech crtama konceptnog vozila, vitkim izgledom i uskim staklenim površinama naglašava elegantan profil i nudi više prostora za mišićave blatobrane Nira EV.

Novi Kia Niro EV obećava domet od 450 km s jednim punjenjem

Nira EV pokreće Kijin električni pogon nove generacije, koji koristi nove proizvodne tehnologije, namijenjene Kijinim električnim vozilima. Niro EV, opremljen snažnim litij-polimerskim baterijskim sklopom kapaciteta 64 kWh, moći će preći više od 450 km s jednim punjenjem (kada je opremljen većim baterijskim sklopom) po WLTP ciklusu – radi se o ciklusu po kojem će model biti homologiran, ili do 350 km kada je opremljen s baterijskim sklopom kapaciteta 39,2 kWh.

Niro EV predstavlja značajne korake, koje je Kia prešla u zadnjih nekoliko godina s ciljem nuditi udobna, zabavna vozila, koja voze u mobilnost s nultim emisijama ispušnih plinova.

Prodaja Nira EV kreće u drugoj polovini godine u Južnoj Koreji, dok ga kod nas i širom Evrope očekujemo početkom 2019.

Kategorije: Vijesti