Euro NCAP – Još loših rezultata

Euro NCAP objavio nove rezultate

Toyota Aygo euro ncap 2012

Euro NCAP objavio je rezultate sa posljednjih testiranja mini automobila. Na popisu testiranih automobila našli su se Toyota Aygo, Citroen C1 i Peugeot 107. Navedeni modeli prošli su dosta loše osvojivši svega tri zvjezdice za sigurnost putnika. Iako su skoro prošli facelift, to im nije donijelo bolje rezultate kada je sigurnost putnika u pitanju.Prvi testovi ovih modela napravljeni su 2005. godine kada su osvojili četiri zvjezdice po nešto blažim kriterijima.

Dr. Michiel van Ratingen, glavni sekretar Euro NCAPa izjavio je: “Naši protokoli testiranja značajno su se razvili tokom posljednjih nekoliko godina. Sada sprovodimo više testova, a zahtjevi su veći. Ipak, uprkos tome, mnogi proizvođači su uspjeli da naprave svoje automobile tako da ostvare maksimalni rezultat. S druge strane, svjedoci smo i da neki proizvođači nastavljaju da nude svoje popularne modele bez uvođenja potrebnih unaprjeđenja bezbjednosti. Takvi modeli zaostaju za drugim, naprednijim vozilima koja se takmiče u istoj kategoriji”.

Toyota Aygo, Citroen C1 i Peugeot 107 u serijskoj opremi nemaju bezbjednosni sistemi kao što su bočni zračni jastuci ili elektronski sistem stabilnosti (ESP). Ipak, Toyota i PSA grupacija najavili su da će ovi modeli do jula 2013. na svim evropskim tržištima dobiti bočne vazdušne jastuke naprijed, vazdušne zavjese, ESP, podsjetnik za nevezani sigurnosni pojas i dva Isofix priključka pozadi.

Euro NCAP je objavio i da su testiranja sprovedena uz korištenje navedene opreme, koja trenutno nije serijska, kao i to da bi bez nje rezultati vjerovatno bili još lošiji od osvojene tek 3 zvjezdice. Samo osvježeni modeli Toyote Aygo, Citroena C1 i Peugeota 107 na tržištu predstavljaju se kao novi modeli, al ipak se radi samo o kozmetičkim ili nekim drugim sitnim promjenama.

Kategorije: Vijesti