Ford priprema novi Focus za proljeće 2018.

Ford priprema novi Focus za proljeće 2018.

Ford Focus na proljeće 2018. godine stiže u novom ruhu

Aktuelna generacija Focus modela predstavljena je 2011. godine pri čemu je prošla jedno zatezanje “bora” na vanjskom dizajnu. Da se aktuelnom modelu bliži kraj proizvodnog ciklusa potvrđuje i fotografija protutipa novog Focusa kojeg Ford već testira.

Naredna generacija Focusa dizajnerski će biti evolucija postojećeg, pa je naprijed uočljiva nova maska, a tu su LED svjetla još oštrijih linija. Ford testira dvije izvedbe Focusa, hatschback sa pet vrata i karavan koji je uočen Nurburgring stazi.

Temeljite promjene zahvatit će unutrašnjost koja će biti jednostavnija i tehnološki naprednija. Novi Focus proći će tretman digitalizacije pa će dobiti ekrane osjetljive na dodir preko kojih će se upravljati mnogim funkcijama.

Novi Focus vjerovatno će ostati na platformi aktuelnog modela, uz nešto veće dimenzije. Jedan od glavnih zadataka inženjera je zadržati prave vozačke karakteristike koje krase sve aktuelnu generaciju, ali i one prethodne. Novi Focus trebao bi izgubiti nekoliko kilograma zahvaljujući još većoj upotrebi čelika visoke čvrstoće.

Ponuda motora sastojat će se od nekoliko verzija nagrađivanog benzinskog trocilindraša EcoBoost zapremine jedne litre koji će se nuditi u verzijama od 100, 125 i 140 KS. Pod poklopcem motora mogao bi mjesto naći i novi trocilindarski atmosferski motor sa 85 KS.

Dizelaši će biti od 1,5 litara sa 85 ili 120 KS, a najvjerojatnije će svoje mjesto u ponudi naći i snažniji 2,0 TDCi.

Nova generacija Focusa službeno će biti predstavljena na proljeće naredne godine, vjerovatno na sajmu automobila u Ženevi.

Kategorije: Vijesti