Kia će u Indiji graditi fabriku

Kia će u Indiji graditi fabriku

Kia Motors je s vladom indijske savezne države Andhra Pradesh potpisala sporazum o gradnji nove fabrike u distriktu Anantapur. Na svečanosti u gradu Vijayawada prisustvovali su visoki predstavnici kompanije Kia Motors i predstavnici regionalnih vlasti.

Investicija u prvu Kijinu fabriku u Indiji iznosi čak 1,1 milijardu dolara. Investitori planiraju početak gradnje krajem ove godine. Početak serijske proizvodnje, koja bi trebala dostići oko 300.000 vozila godišnje, očekuje se sredinom 2019. godine.

Kia namjerava u novoj fabrici, koja će se protezati na 2,16 km2, proizvoditi limuzinu i sportskog terenca, isključivo namijenjene indijskom tržištu. Fabrika će imati pogone za presovanje, varenje, karoseriju i završnu montažu, a pored Kije svoje mjesto tu će naći i brojni dobavljači.

Indija prilika za daljnji rast Kije

Na svečanosti je Han-Woo Park, predsjednik kompanije Kia Motors, rekao: “Naša nova fabrika u Indiji će nam omogućiti da prodajemo vozila na petom najvećem tržištu automobila na svijetu, ali i nuditi veću fleksibilnost u globalnom poslovanju. U svijetu raste potražnja za vozilima Kia, zato je ova fabrika korak naprijed na putu do cilja – da postanemo najveći proizvođač automobila na svijetu.”

Proizvodnja na ogromnom i brzo rastućem tržištu novih vozila

Izgradnja novog proizvodnog pogona u Indiji će omogućiti Kiji da zadrži status jednog od najbrže rastućih automobilskih brendova na svijetu. Fabrika u Anantapuru će najstarijem korejskom proizvođaču automobila, kada krene prodaja vozila u Indiji, omogućiti postizanje održivog rasta prodaje – lokalno i globalno.

Indija je najbrže rastuće veliko tržište, koje s više od 3,3 miliona prodatih vozila u 2016. godini predstavlja peto najveće automobilsko tržište na svijetu. Analitičari predviđaju da će Indija već krajem 2020. da postane treće najveće tržište. Pored ovih pozitivnih prognoza su vodeće ljude u Kiji u investiciju ubijedili i mreža dobavljača, koja se izuzetno brzo širi i obučeni kadrovi.

Kategorije: Vijesti