Novo ime za novo doba: pogonski sistem postaje propulzija

Novo ime za novo doba: pogonski sistem postaje propulzija

GM Powertrain postaje General Motors Global Propulsion Systems. Nova raznolikost propulzija: oblikovanje budućnosti prometa i mobilnosti

Opelova nadređena kompanija General Motors službeno će preimenovati svoj odjel GM Powertrain (GM-ovi pogonski sistemi) u GM Global Propulsion Systems (GM-ovi globalni sistemi za propulziju) po čemu je prvi izvorni proizvođač opreme (OEM) koji će službeno prijeći na novu nomenklaturu radi odražavanja trendova u branši i njenog razvoja tokom godina. Evropski inženjerski centri nalaze se u Rüsselsheimu i Torinu i te će lokacije u skladu s novim nazivljem dobiti naziv GM Global Propulsion Systems – Rüsselsheim Engineering Center i Turin Engineering Center (GM-ovi globalni sistemi za propulziju – Inženjerski centar u Rüsselsheimu/Torinu).

“Novi naziv još je jedan korak na našem putu redefinisanja saobraćaja i mobilnosti“, rekao je Mark Reuss, izvršni potpredsjednik globalnog razvoja proizvoda. “'Globalni sistem za propulziju’ bolje dočarava što razvijamo i nudimo svojim kupcima: izvanredno širok i raznolik portfelj, počevši od visokotehnoloških trocilindričnih benzinskih motora do ćelija goriva, baterijskih električnih sistema i mjenjača s 6 i 8 stepeni prijenosa.”

Opel-Mokka_X_2017_800x600_wallpaper_09

GM-ov odjel Global Propulsion Systems grupa je od više od 8.600 zaposlenika koji konstruiraju, razvijaju, inženjerski osmišljavaju i proizvode svu opremu i kontrole vezane uz propulziju za GM u svim dijelovima svijeta. Trenutno je iz tog područja u europskim sjedištima u Rüsselsheimu i Torinu zaposleno oko 2.500 stručnjaka.

Christian Müller, potpredsjednik odjela GM Global Propulsion Systems – Europa, smatra: “Prošli su dani kad su benzinski motor i mjenjač bili sve što treba vozilu. Danas je ključna mobilnost i kupac zahtijeva dosad neviđenu integraciju tehnologije koja pak zahtijeva dosad neviđene inženjerske vještine i saradnju sa dobavljačima. Promjena naziva odražava nov i širi opseg poslova kojima se bavimo dok ulazimo u budućnost sistema za propulziju, kao što je električni pogon.”

Skoro 50 % inženjerske radne snage iz odjela Global Propulsion Systems radi na nekoj vrsti alternativnih ili elektrificiranih sistema za propulziju. U GM-ovoj sve bogatijoj ponudi nalazi se posve nova Opel Ampera-e (električno vozilo s baterijom), te vodikove ćelije goriva. Ostali su važni sustavi uključuju novu generaciju motora s unutrašnjim sagorijevanjem, koji se upravo uvode u nove modele.

Druga nedavno ostvarena postignuća uključuju automatizirani ručni mjenjač Easytronic 3.0 iz Opel ADAM-a, Corse i Astre, hvaljeni pogonski sistem Astre i novi BiTurbo dizelski motor koji će biti premijerno predstavljen na Ženevskom sajmu automobila s novom Astrom Sports Tourer.

Kategorije: Vijesti