Kia drži 5,2% EU tržišta, a prodaja i dalje raste

KIA

Kia drži 5,2% EU tržišta, a prodaja i dalje raste

Podaci koje je nedavno objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da se Kijin tržišni udio u Evropi u prvih osam mjeseci ove godine povećao na impresivnih 5,2%, što je porast od 0,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Odlični prodajni rezultati prate Kijinu sve bogatiju ponudu elektrifikovanih vozila. Kia i dalje privlači kupce svojom sve bogatijom ponudom višestruko nagrađivanih elektrifikovanih vozila.

Kia do kraja avgusta u Evropi prodala 372.729 vozila, 12% više nego lani

Prvi put registrovanih vozila Kia u Evropi (Kia tu ubraja zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva) do kraja avgusta bilo je 372.729, što je povećanje od 12 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je ovaj brend prodao 331.624 primjerka.

Prodaja Kije u kontrastu s tržištem koje se smanjilo za 12 %

Ovi rezultati uveliko se razlikuju od ukupnog evropskog tržišta putničkih vozila koje se u tom periodu sa skoro 6 miliona prodatih novih putničkih vozila smanjilo za 12 %.

Grupacija Hyundai, Kia i Genesis ukupno treća po prodaji vozila u Evropi

Najnoviji podaci ACEA takođe naglašavaju posebno uspješan juli Kije, s ukupno prodatih 45.238 vozila. To predstavlja tržišni udio od 5,2 posto, u odnosu na 4,6 posto u julu prošle godine. Juli je i prvi mjesec u kom je Kijina matična kompanija Hyundai Motor Group, koju čine sestrinski brendovi Hyundai, Kia i Genesis, završila na trećem mjestu u ukupnoj prodaji vozila u Evropi.

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, rekao je: “Međunarodno tržište automobila se i dalje suočava sa značajnim izazovima, uključujući nestašicu komponenti i potražnju potrošača na koje utiču sve veću životni troškovi. Uprkos tome Kia i dalje bilježi impresivne prodajne rezultate. Naša izuzetna ponuda modela koja uključuje sve veću gamu nagrađenih elektrifikovanih modela postavlja nas u dobar položaj, jer sve više evropskih potrošača traži efikasna i privlačna rješenja održive mobilnosti prilagođena njihovim potrebama.”

Novi Niro raspoloživ kao hibridni, plug-in hibridni ili potpuno električni crossover

Početkom ove godine Kia je predstavila potpuno novi Niro, beskompromisno rješenje za sve one koji traže elegantan i praktičan ekološki prihvatljiviji crossover. Potpuno novi Niro, raspoloživ kao hibrid (HEV), priključni hibrid (PHEV) i potpuno električni (EV) crossover, idealan je izbor za one koji žele smanjiti troškove vlasništva svog vozila. HEV i PHEV varijanta opremljene su sa 1,6-litarskim benzinskim motorom GDI Smartstream, dok Niro EV pruža isključivo električni domet do 460 km (WLTP standard, kombinovano).

Kategorije: Vijesti