Kia otvara novu fabriku za namjenska električna vozila

KIA

Kia otvara novu fabriku za namjenska električna vozila

Kia će s prvom fabrikom za električna namjenska vozila poticati elektrificiranu mobilnost.

Kia Corporation, koja je usred prelaska u pružaoca održive mobilnosti, nedavno je objavila da će postaviti potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namijenjen proizvodnji električnih namjenskih vozila (PBV, eng. Purpose Built Vehicles). Gradnja pogona kreće u 1. polovini 2023. godine, a proizvodnja u 2. polovini 2025.

Inteligentno novo proizvodno središte za PBV-ove će biti izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. Početak gradnje je najavljen za prvu polovinu 2023. godine, dok je komercijalna proizvodnja predviđena u drugoj polovini 2025. godine.

U fabrici će prvo proizvoditi oko 100.000 vozila godine s mogućnošću povećanja proizvodnje na 150.000 vozila godišnje, u skladu s rastom tržišta.

“Ovaj namjenski objekat za PBV-ove je jedan od glavnih stubova naše strategije Plan S s kojom Kia želi steći vodeći položaj na svjetskom tržištu,” rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation. “Na početku ćemo istraživati nova tržišta s izvedbama PBV modela, a nakon toga ćemo postepeno širiti svoju prisutnost na globalnim tržištima s namjenskim vozilima koja uključuju tehnologije autonomne vožnje.”

Kijin prodor u sektor PBV-ova je ključni korak strategije Plan S s kojom želi Kia postati globalni lider na području rješenja održive mobilnosti

Kia pomoću strategije Plan S želi do 2030. postati vodeća na području PBV-ova. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje bi namjenska vozila trebala predstavljati revolucionarna prijevozna sredstva koja dodatno obogaćuju društvo.

Nova fabrika će sadržavati najsavremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljične emisije tokom procesa proizvodnje. Pogon će biti opremljen i ekološki prihvatljivijim bojenjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju uticaj na životnu sredinu.

Objekat će sadržati pionirski pametni proizvodni ekosistem E-FOREST kog pokreću podaci, povezivost i robotske tehnologije

E-FOREST je naziv Kijinog novog pametnog fabričkog ekosistema koji želi dostići inovacije u proizvodnim sistemima s organskim povezivanjem svega kako bi ostvario vrijednost za klijente. “E” označava napredak u cijeloj industriji mobilnosti u smislu učinkovitosti i ekonomičnosti. Takođe predstavlja ambiciju u dostizanju inovacija za svakoga, s povezivanjem elemenata kao što su umjetna inteligencija, robotska tehnologija i informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) kako bi klijentima pružali najbolje proizvode. Ime „Forest“ (šuma) odnosi se na ekosistem koji usklađuje sve te elemente kako bi djelovali kao jedno.

Kia

Budućnost Kije

Kada pogon krene s radom u drugoj polovini 2025. godine u njemu će Kia proizvoditi srednje veliki PBV koji će biti prvo Kijino namjensko vozilo. Temeljiti će se na Kijinoj skateboard platformi ‘eS’ koja je specijalno razvijena za PBV. Nova platforma se može prilagođavati različitim dimenzijama modela kao odgovor na različite zahtjeve klijenata. Nakon predstavljanja modela s kodnim imenom SW Kia će se raširiti na samovozeće PBV-ove mikro dimenzija, opštu logistiku, svježu hranu, shuttle prijevoze i velike PBV-ove koji se mogu koristiti kao mobilne kancelarije ili trgovine.

Svi modeli će biti opremljeni funkcijom OTA (Over the Air) koja će bežično nadgrađivati programsku opremu vozila u realnom vremenu, što će smanjiti troškove vlasništva i pojednostaviti upotrebu.

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group koju čine Kia, Hyundai Motor Company i Genesis namjerava do 2030. širom svijeta prodati 3,23 miliona električnih vozila godišnje čime bi ostvarila 12 posto tržišnog udjela na globalnom tržištu električnih vozila. Grupacija bi tako postala jedan od glavnih igrača na svjetskom tržištu električnih vozila s izuzetnim performansama i vrijednošću koja premašuje konkurenciju. U prvom kvartalu 2022. Grupacija je prodala 76.801 električno vozilo, što je 73 posto više od jednakog perioda prošle godine.

Kategorije: Vijesti