Car of the Year 2013

„Car of the Year 2013“: novi Golf je automobil godine u Evropi

golf auto godine

Novi Golf je „Automobil  godine 2013“. Renomirana međunarodna nagrada „Car of the Year“ jedna je od najvažnijih pokazatelja uspjeha u automobilskoj industriji.  Proglašenje pobjednika uslijedilo je danas u popodnevnim satima na auto salonu u Ženevi.

Prof. Dr. Martin Winterkorn, predsjednik Upravnog odbora  Volkswagen dioničarskog društva izjavio je: „To je vrhunski rezultat na koji smo iznimno ponosni. Ova značajna evropska nagrada savršeno zaokružuje listu naših odlikovanja. Više od  29 miliona kupaca  stvorilo je od Golfa istinsku ikonu. A Golf nastavlja svoju priču o uspjehu.“

Izbor za „Car of the Year“ jedan je od najstarijih i naprestižnijih u Evropi. Još od 1964. svake se godine proglašavaju najbolji noviteti. Žiri u sastavu 58 evropskih automobilskih novinara iz 22 zemlje, ove je godine u finale poslao osam kandidata, koji su u proteklih nekoliko mjeseci temeljito testirani, upoređivani i ocjenivani prema različitim kriterijima poput štedljivosti, komfora, sigurnosti, voznih performansi, funkcionalnosti, dizajna i tehničkog napretka. Na 50. izdanju ovog tradicionalnog izbora za najbolji automobil godine, novi Golf je s ukupnim brojem od 414 bodova uvjerljivo nadmašio sedam finalista – s prednošću od 212 bodova ispred drugoplasiranog automobila. Još 1992. (Golf) i 2010. (Polo) dva Volkswagenova modela osvojila su ovu laskavu nagradu.

Najuspješniji automobil godine još je perfektniji u svojoj sedmoj generaciji. Pri tome, novi Golf ne impresionira samo svojim kvalitetama, komforom, malom potrošnjom goriva i niskim vrijednostima štetnih emisija,ili izvanrednim pogonskim karakteristikama, već i atributima u važnom području sigurnosti.  Najbolji primjer je serijska multikolizijska kočnica koja nakon teškog sudara automatski usporava vozilo, kako bi što prije razgradila preostalu kinetičku energiju te tako spriječila dalje posljedice sudara.

Na temu sigurnosti vrijedi spomenuti i brojne sisteme sigurnosti i pomoći vozaču, kao što su  također u seriji dostupna elektronska blokada diferencijala XDS, proaktivni sistem zaštite putnika i pomoć kod zadržavanja vozne trake  Lane Assist, koji nude beskompromisnu sigurnost i udobnost uz povoljnu cijenu.

Vrhunskom rezultatu na izboru za „Car of the Year“ su, pored nagrada „Najbolji automobili 2013“, „Auto Trophy 2012“, „Auto der Vernunft“ (Automobil razuma)i britanske nagrade „Top Gear – All the car you’ll ever need“, prethodila brojna odlikovanja u Njemačkoj i drugim zemljama svijeta.

A Golfova priča o uspjehu služi za primjer. Svejedno, radi li se o klasičnom Golfu, Golfu Cabriolet, Golfu Variant ili o Golfu Plus –on je prisutan na svih pet kontinenata u preko 120 zemalja.  S uskoro 30 miliona proizvedenih primjeraka, Golf je u prethodnim decenijama služio kao orijentir u klasi kompaktnih vozila.  Nove tehnologije kao što su ABS, zračni jastuci i elektronski program stabilizacije u znatnoj su mjeri dale pečat proizvodnji automobila u klasi koja je ime dobila po njemu. Nove standarde u klasi Golf je postavio također i u području vanjskog i unutrašnjeg dizajna: kao niti jedan drugi proizvod, Golf od prve do sedme generacije govori jedinstvenim jezikom proizvoda i oblika koji je sve do danas ostao bezvremenski i ne može se svrstati niti u jednu klasu.

Kategorije: Vijesti