Kia Sportage Facelift stigao na BH. tržište

Kia Sportage Facelift

Kia Sportage Facelift stigao na BH. tržište

Osvježeni KIA Sportage stigao je zvanično tržište Bosne i Hercegovine. Novi Sportage donosi niz novosti koje će ovom SUV modelu pomoći u tržišnoj utakmicu u zaista jakoj konkurenciji.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Novi KIA Sportage ima nove moderne dizajnerske detalje na karoseriji i u unutrašnjosti. Na vanjskom dijelu izmijenjen je prednji branik koji ima nova svjetla za maglu i novo sjajno crno ili hromirano kućište koje se proteže do donjeg otvora za zrak. Tu je i nova maska motora, crna mat ili sjajna, koja podsjeća na tigrov nos što je KIA-jin zaštitni znak.

U segmentu opreme tu su nova full LED prednja svjetla, s LED dnevnim svjetlima u obliku 4 tačke. Nova svjetla pružaju maksimalnu vidljivost i povećavaju prepoznatljivost vozila s još modernijim izgledom. Opcijski je moguće naručiti metalik ukrasnu ploču za zaštitu podvozja.

Kia Sportage Facelift 2019.

Na zadnjem dijelu ističu se elegantna, vodoravno postavljena LED svjetla u obliku slova C. Svjetlo za vožnju unazad i reflektirajuća traka ugrađeni su u zadnji branik koji je dobio hromiranu ukrasnu letvicu.

Na bočnoj strani automobila ističu se nove 16, 17 ili 19 inčne aluminijske felge te opcijske hromirane bočne ukrasne letvice. Sportage nudi i 5 novih boja karoserije, među kojima odskaču nove nijanse srebrne, sive, metalik-plave i bakrene.

Uz nove estetske detalje osvježena je i tehnologija pa sada ima novi ima novi infotainment te nove sigurnosne sisteme. Osvježena je i paleta motora koji ispunjavaju stroge propise o ispušnim plinovima. 2,0-litarski dizelski motor opremljen je sa EcoDynamics+ 48-voltnim malim hibridnim sistemom.

Kia Sportage Facelift 2019.

EcoDynamics+ razvili su s namjenom pružanja veće učinkovitosti motora s unutrašnjim sagorijevanjem koji neprimjetno koristi električnu energiju. Kod Sportagea ovaj hibridni sistem snage 0,44 kWh pomoću 48-voltne litij-ionske baterije zadužen je za polazak i ubrzanje. Sistem pokreće novi starter-generator blagog hibrida (MHSG – Mild-Hybrid StarterGenerator). MHSG je preko remena povezan s vratilom i automatski preklapa između načina ‘elektromotor’ i ‘generator’.

U načinu ‘motor’ (elektromotor) kod ubrzanja koristi se baterija koja pruža do 12 kW električne snage kao pomoć motoru, čime smanjuje njegovo opterećivanje i ispuste emisija. Kod smanjenja brzine – prilikom kočenja, kod približavanja raskrsnici ili kod spuštanja nizbrdo – MHSG preklapa na način ‘generator’ i tako sakuplja stvorenu energiju.

Kia Sportage Facelift 2019.

Napredna elektronska upravljačka jedinica (ECU) preračunava najučinkovitije iskorištenje raspoložive energije i tome se prilagođava, uzimajući u obzir količinu raspoložive energije u bateriji.

Baterija i MHSG podržavaju novu funkciju ‘Moving Stop & Start’. Ako je baterija dovoljno napunjena, motor se automatski gasi kod smanjenja brzine i kod kočenja. MHSG neprimjetno ponovo pali motor, kada vozač pritisne pedalu gasa.

Sportageov postojeći 1,7-litarski CRDi dizelski motor prepustio je svoje mjesto Kijinom novom 1,6-litarskom CRDI motoru ‘U3’, koji je najčistiji dizelski motor u historiji Kije. Novi 1,6-litarski dizel proizvodi 115 ili 136 KS, uz emisije CO2 od 126 g/km za slabiju i 123 g/km za snažniju izvedbu (kombinirano, WLTP, pretvoreno u NEDC).

Kia Sportage Facelift 2019.

Standardno Sportage prenosi snagu do prednjeg para točkova preko 6-stepenog ručnog mjenjača, a snažnija izvedba raspoloživa je i pogonom na sva 4 točka i sa 7-stepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Oba benzinska motora sada su opremljena novim filterom čvrstih čestica koji smanjuje štetne emisije i omogućava zadovoljavanje emisijskog standarda Euro 6d TEMP.

Cijena novog Sportagea u BiH kreće od 40.990 KM koliko košta model sa 1,6 benzinskim motorom od 132 KS i paketom opreme LX Active.

Kategorije: Vijesti