Mazda usmjerila sredstva u sprječavanje sljepila

Mazda rebels 2015

Mazda usmjerila sredstva u sprječavanje sljepila

Članovi Mazda zajednice – Buntovnici s razlogom, odlučili su da Mazda stipendiju dobije dr Andrew Bastawrousu kao podršku njegovim projektima liječenja očne katarakte i drugih poremećaja vida, predstavljenim putem Mazdine on-line platforme – Mazdarebels.com.

Bastawrous radi na sprečavanju sljepila u Keniji i uspostavljanu svima pristupačne oftalmološke zaštite. On je pomogao razviti dodatak i aplikaciju za android telefone za ispitivanje oka i rano otkrivanje katarakte (PEEK – Portable Eye Exymination Kit), a želja mu je da ova aplikacija postane dostupna ljudima širom svijeta. Oftalmološka njega i operacije će se u Keniji osigurati i za ljude koji ih sebi ne mogu priuštiti, prihodom iz pekare koja će biti otvorena na ulazu u bazu dr. Andrewa u Nakuruu, a koju će voditi doktorova supruga Madeleine.

“Hvala svima koji su putem Mazda on-line zajednice glasali za nas. Počastvovani smo ovom podrškom”, rekao je Bastawrous. “Mazda stipendija će pomoći u finasiranju naša tri projekta: učiniti PEEK dostupnim široj zajednici, povećati dostupnost zaštite zdravlja očiju u kenijskim bolnicama, te pomoći otvaranje medicinski osviještene pekare, koja će, osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, iz svog poslovanja finasirati oftalmološku zaštitu.”

Mazda zajednica – Buntovnici s razlogom (Rebels with Cause – The Mazda Community) je uspostavljena za širenje nekonvencionalnog razmišljanja i rješenja u različitim oblastima života, kao mjesto putem kojeg korisnici mogu dijeliti ideje sa istomišljenicima. Ova on-line platforma, između ostalog, prezentira dokumentarne zapise o članovima zajednice TED Fellows, ljudima koji primjenjuju nekonvencionalne pristupe u rješavanju intrigantnih problema.

Od 1.septembra do 15. oktobra 2014. godine, širom svijeta registrovani korisnici Mazdine platforme, su mogli glasati za jedan od 4 odabrana TED projekta. Osim dr. Bastawrousa, tri finalista su bili: Cesar Harada – koji je razvio jedrenjak za prikupljanje nafte izlivene u okean, Robert Simpson – koji je osmislio globalnu platformu za praćenje kriznih situacija širom svijeta i animiranje volontera za pomoć, te Ryan Holladay – koji smatra da svako mjesto na planeti zaslužuje jedinstveni zvučni zapis. Dr Andrew Bastawrous i njegov projekat su osvojili 43% glasova.

Kategorije: Vijesti