Nova Škoda Octavia stiže narednog mjeseca!

Skoda Octavia

Nova Škoda Octavia stiže narednog mjeseca!

Škoda Octavia četvrte generacije bit će predstavljena 11. novembra tekuće godine.

Da je Škoda Octavia četvrte generacije odavno spremna za premijeru nezvanično smo saznali na sajmu automobila u Frankfurtu. Nepunih mjesec dana nakon toga stigao je i zvanični datum premijere novog modela – 11. novembar.

Nakon što svjetlo dana ugleda Volkswagen Golf, a vrlo moguće i novi Audi A3, isto će se se dogoditi i sa novom Škodom Octavijom koja će biti prikazana na posebnom događaju u Mladoj Boleslavi.

Nova Škoda Octavia napravljena je na unaprijeđenoj MQB platformi kao i VW Golf 8. Kada je riječ o dizajnu, prema do sada viđenim špijunskim fotografijama, nova Octavia dobila je novi evolucijski dizajn, a mnoge će obradovati stara forma svjetlosne grupe koja sada neodoljivo podsjeća na aktuelni Superb. Napredak u dizajnu izražen je u karakterističnoj rešetki hladnjaka i bočnoj liniji automobila.

Octavia

U unutrašnjosti će biti veliki broj “simply clever” rješenja, a očekuju potpuna digitalizacija vozačkog okruženja. Octavia će biti u potpunosti umrežena putem poboljšane mobilne aplikacije Škoda Connect i moći će joj se pristupiti u bilo kojem trenutku daljinski putem pametnog telefona. Novi model trebao bi donijeti i više prostora od prethodnog modela zahvaljujući nešto većim dimenzijama.

U ponudi motora tu je manje-više sve jasno, pa će se u ponudi naći 1,5-litarski TSI motor sa rasponom snage od 130 do 200 KS. Benzinski motori prvi put koriste filtre za čestice i 10% su efikasniji. U ponudi će biti i 1,0-litreni TSI motor sa 115 KS sa visokim omjerom kompresije (12,5:1). Dizelsku ponudu činit će 1.6 i 2.0 TDI motori sa snagom od 90 do 190 KS. Očekuje se i premijera RS sportske i iV hibridne verzije.

Svi motori, osim osnovnog benzinca, bit će upareni sa 6 stepenim ručnim ili 7 stepenim automatskim DSG mjenjačem.

Kategorije: Vijesti