Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Kia Sportage_2016 Red Dot Winner (Medium)

Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Kia Motors je osvajanjem dvije red dot nagrade za dizajn proizvoda za 2016. godinu, što je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn, još jednom potvrdila svoju reputaciju proizvođača vozila po najvišim dizajnerskim standardima.

Novi sportski terenac Kia Sportage i limuzina Optima – Kijini najnoviji modeli – dobitnici su nagrada red dot. Nezavisni žiri je čak Optimu nagradio kao ‘Best of the Best’, što je najlaskavija titula u svakoj pojedinačnoj kategoriji.

Nova generacija Optime i Sportaga, Kijinog evropskog bestselera, dovezle su se ove godine na evropske ceste. Nove red dot nagrade su nastavak njihove priče, jer su oba modela bila nagrađena već 2011. godine – Optima je i tada bila ‘Best of the Best’. Od 2009. godine, kada je Soul 1. generacije kao Kijin prvi model dobio priznanje, njihov dizajnerski tim ukupno je pokupio već 15 nagrada red dot. Tako su u 2016. godini baš svi modeli iz Kijine aktuelne game modela dobitnici red dot nagrade.

Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Group, o nagradama je rekao: “Naš međunarodni dizajnerski tim ima sve razloge da bude ponosan na svoja najnovija dostignuća. Već prve red dot nagrade za Sportage i Optimu su bile veliki uspjeh. Dvostruki dobitnici priznanja su vrlo važni za naš brend. Sportage je već nekoliko godina naš bestseller u Evropi. Kia Optima, koja je jedan od najprodavanijih Kijnih modela širom svijeta, takođe utjelovljuje razvoj brenda na veoma poseban način: 3. generacija, koja je svoj put započela 2010. godine, bila je u godinama koje su slijedile katalizator dizajnerskih promjena Kijine game modela. Kako novi Sportage tako i nova Optima odskaču u svojim kategorijama na račun jasnoće, razlikovanja i sportske elegancije svog vanjskog zgleda. Oba nova modela donose i potpuno novu, premium unutrašnjost s modernim, vodoravnim postavljanjem i vrlo pročišćenim izgledom.”

Kia Optima_2016 Red Dot Best of Best (Medium)

Dinamičan dizajn i odvažan stav na cesti

Nova Kia Optima je nastala pod vodstvom kreativnog direktora Petera Schreyera, koji je bio zadužen za dizajn Optime prošle generacije, kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u Namyangu (J. Koreja), Irvineu (Kalifornija, SAD) i Frankfurtu (Njemačka). 4,86 metara dugo vozilo, čije dimenzije su se neznatno promijenile, donosi moderne površine, oštre linije i rubove te izduženu siluetu, što ovom modelu daje još odvažniji izgled nego prethodniku. To je djelimično i zasluga produženih linija prozora i dodatnog trećeg bočnog prozora, postavljenog iza zadnjih vrata. Karakterističan profil s nazad zategnutim A i C stubovima je sačuvan, što je dalo utisak sportske limuzine kod obe generacije modela. Na zadnjem dijelu po širini rastegnuta svjetla ostavljaju nov, moderan pečat.

Glavna uloga u dizaniranju novog Sportaga povjerena je Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, kojem su pomogli centri u Namyangu i Irvineu. Najprimjetnija promjena vanjskog izgleda je prepoznatljivo novo ‘lice’ kompaktnog sportskog terenca. Prednji farovi, koji su prije činili vizuelnu cjelinu s Kijinom karakterističnom ‘tigrovom maskom’, sada su primjetno odvojeni od maske, što stvara širi i stabilniji izgled prednjeg dijela vozila. Kompaktni SUV je sačuvao prepoznatljiv profil, a bočni izgled zbog 40 mm duže karoserije (4,48 m) izgleda još dinamičniji. Nova ‘GT Line’ izvedba, s brojnim ekskluzivnim dizajnerskim detaljima – posebnom maskom, maglenkama u obliku kocki leda, zaštitnim pokrovom podvozja i dvostrukom ispušnom cijevi – predstavlja sportskiji izgled.

Oba modela mogu se pohvaliti vrlo štedljivim benzinskim i dizelskim motorima, najsavremnijim sistemima asistencije (npr. automatsko kočenje u nuždi sa detekcijom pješaka). Oba modela su osvojila maksimalnu ocjenu 5 zvjezdica za sigurnost po Euro NCAP simulacijama sudara. Kao i sve ostale Kije i Sportage i Optima u Evropi nude nenadmašivu 7-godišnju garancija, koja vrijedi za cijelo vozilo (do 150.000 km, prve tri godine s neograničenom kilometražom).

Red Dot Award: žiri, koji čini 41 stručnjak s područja dizajna iz cijelog svijeta

‘Red Dot Design Award’, jedno od najprestižnih takmičenja na svijetu na području dizajna, podijeljeno je na tri dijela: dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn. Za red dot nagrade za 2016. godinu konkurisalo je čak 5.214 proizvoda i i inovacija iz 57 zemalja. Takmičenje pod okriljem dizajnerskog centra Sjeverni Ren-Vestfalija se izvodi od davne 1955. godine.

Kako bi se izbjegla bilo kakva pristranost niko od sudija ne smije biti zaposlen u toj branši. Ove godine red dot žiri je bio najbrojniji do sada: čak 41 stručnjak iz cijelog svijeta – nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari – između ostalog Chris Bangle, Jimmy Choo, profesor Lutz Fügener, Hideshi Hamaguchi, Kristina Lassus, Raj Nandan i Ken Okuyama.

Svi članovi žirija okupili su se u njemačkom Essenu i ocijenjivali proizvode na osnovu različitih kriterija kao što su: stepen inovacija, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primjerenost. Zvanično predstavljanje red dot nagrada biti će 4. jula 2016. u pozorištu Aalto u Essenu.

Kategorije: Vijesti