Novi Volkswagen T6.1: Svjetska premijera nadograđene ikone!

Novi Volkswagen T6.1: Svjetska premijera nadograđene ikone!

Volkswagenov odjel komercijalnih vozila predstavio je nadograđenu verziju svoje ikone.

Volkswagen Transporter više u šest generacija, od od T1 do T6 prodao je gotovo dvanaest miliona jedinica širom svijeta. Sada aktuelna linija T6 dobiva veliku nadogradnju: T6.1. To je najnovije izdanje Volkswagen ikone. Novi T6.1 sada je digitaliziran i povezan.

Tu je niz novih sistema pomoći, a u njemu se našla prvi put digitalna instrumenat ploča i najnovije generacije Volkswagenovih infotainment sistema sa online pristupom. Također novi T6.1 donosi novi dizajn prednjeg dijela i upravljačke ploče.

Novi sistemi pomoći uključuju Cross Wind Assist koji je uključen kao standard. On automatski stabilizuje Bulli 6.1 kad god puše jak vjetar. Nove opcija u opremi je sistem za održavanje vozila u traci.

Parkiranje je sada pojednostavljeno pomoću sistema Park Assist, a kao opcija dostupan je i sistem Side Protection (Zaštita bočnih strana). Popisu sistema pomoći proširen je i sa Trailer Assist koji olakšava manevririsanje s prikolicom. Raspon novih sistema dopunjen je dinamičnim prikazom saobraćajnih znakova.

Centralna konzola T6.1 modela je redizajnirana. Albert Kirzinger, voditelj odjela za dizajn kaže: “Sistematski smo prilagodili zahtjeve vozača na radnom mjestu digitalnom svijetu u vozilu.”

Time su ispunjeni preduslovi za integraciju digitalnog kokpita (potpuno digitalni instrumenti) i treće generacije modularne infotainment matrice (MIB3) u T6.1. Fuzija digitalnog kokpita i MIB3 stvara novi digitalni krajolik prikaza i kontrola.

Najvažnija dio opreme svih infotainment sistema je integrirana SIM kartica (eSIM). Ovaj eSIM otvara novi raspon funkcija i usluga koje se temelje na internetu.

MIB3 sistemi također nude karakteristike kao što su internetski radio i usluge streaminga muzike. ESIM čini rad korisnika intuitivnijim. To je zato što novi 8-inčni i 9,2-inčni infotainment sistem u T6.1 sada mogu reagovati na naredbe prirodnog jezika.

Ponuda motora je također rekonfigurisana. Volkswagen T6.1 pokreće vrlo efikasni 2.0-litarski turbodizelski motor (2.0 TDI motori sa izlaznom snagom od 66 kW / 90 PS do 146 kW / 199 KS). Sve izvedbe poznatog TDI motora ispunjavaju Euro-6d-TEMP-EVAP standard emisija.

Na temelju partnerstva sa kompanijom ABT, model T6.1 bit će ponuđen i kao vozilo sa nultom emisijom ispušnih plinova (82 kW / 112 KS). To će biti model koji će koristiti električni motor kao pogonski sklop. Kapacitet baterije do 77,6 kWh omogućavaju autonomiju veću od 400 km (NEDC).

Novi Volkswagen T6.1 na tržište stiže u jesen 2019. godine.

Kategorije: Vijesti