Ograničenje maksimalne brzine na Nürburgring stazi

Porsche 918 Spyder Nurburgring

Ograničenje maksimalne brzine na Nürburgring stazi

Na stazi Nürburgring koju zovu „Zeleni pakao“ uvedeno je privremeno ograničenje brzine od 200 km/h i 250 km/h na nekoliko sektora. Naime, na tim dijelovima staze postoji mogućnost da bi vozila pri postizanju velikih brzina mogla poletit.

U martu (2015.) dogodila se velika nesreća u kojoj je automobil poletio sa staze i usmrtio gledaoca. Nakon nesreće tim njemačkih stručnjaka analizirao sigurnosne aspekte staze te zaključio kako brzinu treba ograničiti na 200 km/h i 250 km/h na nekoliko sektora na kojima vozila mogu poletiti.

Ovakva odluka potpuno je nerazumljiva obzirom da se na ovoj stazi ispituju krajnji limiti super sportskih vozila. Ograničenje brzine direktno će se odraziti na postavljanje najbržih vremena za jedan krug, a trenutni rekord kruga drži vremena Porschea 918 Spyder u konkurenciji ‘street-legal’ auta koji dok su ograničenja na snazi (vjerovatno) nikad neće biti oboren.

Ograničenja maksimalne brzine nije se dopalo Koenigsegg proizvođaču koji je uvjeren kako njihov super automobila One 1 sa 1.341 KS s lahkoćom oborio postojeći rekord Porschea i to kako kažu za najmanje 10 sekundi. No, da bi to i ostvarili izračuni pokazuju da bi morali voziti brzinom 298 km/h tamo gdje je ograničene 200 km/h. Vlasnici staze i dalje stoje u odluci da ograničenje brzine ostaje na snazi, bilo na njoj istovremeno 40 vozila ili samo jedno.

Nurburgring ogranicenje brzine

Kategorije: Vijesti