Peugeot slavi 211 godina od nastanka kompanije

Novi Peugeot 308 2021

Peugeot slavi 211 godina od nastanka kompanije

Peugeot slavi tačno 211 godina, a ovaj jubilej bit će iskorišten za početak proizvodnje novog 308 modela u Stellantisovoj tvornici u Mulhouseu. Budući da postoji od 26. septembra 1810., PEUGEOT je zapravo najstarija još uvijek aktivna automobilska marka na svijetu.

No PEUGEOT ove godine slavi još jedan jubilej, kojim se obilježava njegov ulazak u svijet mobilnosti za sve: krajem ljeta 1891. godine, prije samo 130 godina, „prvi automobil isporučen privatnoj osobi u Francuskoj bio je marke PEUGEOT”. Bio je to početak jedne duge avanture.

Marka PEUGEOT stvorena je voljom jednog čovjeka i cijele jedne porodice te je preživjela više od dva stoljeća u svijetu koji se neprestano mijenja i razvija, stalno prilagođavajući svoje proizvode i usluge potrebama i zahtjevima kupaca. U 211 godina ime i proizvodi marke PEUGEOT ušli su u milijune domova u obliku automobila i motocikala, ali i raznih alata, radioprijemnika, šivaćih mašina, mlinaca za papar i kafu itd., a neki od tih proizvoda postali su pravi klasici.

Peugeot 211 godina

Danas je Marka prisutna u više od 160 zemalja i svakim danom potvrđuje predviđanje Armanda PEUGEOTA da će automobili učiniti PEUGEOT „jednim od najvećih industrijskih poduzeća u Francuskoj”.

Premda se svijet značajno promijenio u 211 godina, tempo promjena drastično se ubrzao u posljednjem desetljeću. Digitalizacija i nevjerojatna razina povezivanja doveli su do novih načina razmišljanja, novih načina potrošnje i novih načina kretanja. Zahvaljujući svojoj gami koja je već poprilično elektrificirana (70 % modela PEUGEOT nudi jednu ili više elektrificiranih izvedbi) i novoj generaciji sistema za informiranje i zabavu povezanih s internetom uvedenoj na vozilu novi 308, PEUGEOT je danas još uvijek predvodnik promjena u pogledu mobilnosti.

I tako je već 130 godina, otkako je 2. oktobra 1891. PEUGEOT isporučio prvo putničko vozilo privatnoj osobi: gospodinu Poupardinu, stanovniku Dornacha koji je svoj automobil naručio 27. augusta iste godine. Bio je to automobil s 4 sjedala i Daimlerovim motorom od 2 KS.

Od tog datuma 1891. godine isporučeno je gotovo 75 miliona vozila u 160 zemalja u kojima je marka prisutna.

Peugeot 211 godina

Kategorije: Vijesti