Porsche Holding Salzburg preuzima posao uvoznika za automobilske marke Volkswagen koncerna u BiH

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 09

Porsche Holding Salzburg preuzima posao uvoznika za automobilske marke Volkswagen koncerna u BiH

Porsche Holding Salzburg, 100% kćerka firma Volkswagen AG, preuzela je 1. jula 2015. tržišnu odgovornost za vozila Volkswagen koncerna u Bosni i Hercegovini. 

Novi uvoznik, Porsche BH d.o.o. Sarajevo, zastupat će ubuduće marke: VW putnička vozila, VW privredna vozila, Audi, Seat, Škoda i Porsche.

„Zadovoljstvo nam je što smo sada sa Bosnom i Hercegovinom kao importer zastupljeni u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope i što naše dugogodišnje iskustvo u veleprodaji i maloprodaji automobila možemo primijeniti i ovdje u Bosni i Hercegovini.“- istakao je Alain Favey, predstavnik Uprave Porsche Holding Salzburg povodom konferencije za štampu u sarajevskoj Vijećnici, te dodao: „Od ASA Grupacije preuzimamo veoma uspješnu kompaniju koja je sa tržišnim učešćem od 40% u prošlosti napravila odličan posao.“ Dosadašnji uposlenici kompanije ASA AUTO, kao i dvije pripadajuće maloprodaje sa saradnicima, preuzeti su u novu kompaniju Porsche BH d.o.o. Sarajevo.

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 01

Za direktore novoosnovane kompanije imenovani su gospodin Alex Vaszi (51) i gospodin Senad Olovčić (52). Novo preduzeće bavit će se veleprodajom (Porsche Bosna i Hercegovina) i maloprodajom (Porsche Sarajevo). Istovremeno će Porsche Leasing prilikom kupovine novog vozila omogućavati finansiranje i sve ostale usluge na jednom mjestu.

Ovim potezom Porsche Holding Salzburg zatvara i svoju posljednju otvorenu tačku u Jugoistočnoj Evropi. Preuzimanjem uvoza u BiH, Porsche Holding Salzburg će od polovine 2015. godine, osim u Austriji, sa veleprodajom i maloprodajom marki Volkswagen koncerna biti zastupljen u svih dvanaest zemalja Srednjoistočne Evrope, kao i u Ukrajini.

Porsche Holding Salzburg (PHS) je najveća kompanija za prodaju automobila u Evropi i djeluje u dvadesetičetiri zemlje širom svijeta. Porsche Holding Salzburg zastupa marke Volkswagen koncerna u veleprodaji, maloprodaji i postprodaji (usluge). Pored toga, prodajom rezervnih dijelova, finansijskim uslugama kod nabavke automobila, te sopstvenim razvojem informatičkih sistema pokriva kompletan spektar trgovine automobilima.

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 08

U martu 2011. godine Porsche Holding Salzburg postala je 100% kćerka firma Volkswagen AG i sa sobom je unijela svoj dugogodišnji Know-how u globalnu prodaju automobila Volkswagen koncerna. Krajem 2014.godine kompanija je brojala 32.307 zaposlenih koji su prodali 623.000 novih vozila i koji su ostvarili promet od 17,1 milijardu eura.

U 2014.godini Porsche Holding Salzburg je u Istočnoj Evropi, uključujući Ukrajinu, isporučio 199.933 novih vozila i ostvario promet od 4,6 milijardi eura. U veleprodaji i pripadajućim maloprodajama ova kompanija zapošljava 5.900 saradnika.

Dosadašnja kompanija ASA AUTO prodala je u prošloj godini 2.955 novih vozila marki Volkswagen koncerna i ostvarila tržišno učešće od 42,12 posto.

Porsche BH d.o.o Sarajevo preuzeo je 150 zaposlenih.

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 05

 Alex Vaszi, direktor Porsche BH d.o.o.

Dugo je trajalo, ali konačno je jučer, 1.jula 2015.godine, Porsche Bosna i Hercegovina počeo sa radom. Kao direktor sretan sam što mogu govoriti o uspješno okončanom projektu, čiji cilj je nastavak uspješnog rada kompanije ASA AUTO, prethodnog Importera Volkswagen Grupacije, te osigurati i garantovati snabdijevanje ovog tržišta sa ovdje izuzetno popularnim proizvodima Volkswagen Grupacije.

Nakon odluke Volkswagen koncerna da Porsche Holding Salzburg od 1.7.2015.godine preuzme posao uvoza za marke: Volkswagen putnička vozila, Volkswagen privredna vozila, Audi, SEAT, Škoda i Porsche, kao voditelj projekta, ali i kao direktor, sam paralelno radio sa importerom ASA AUTO na pripremema i osposobljavanju za profesionalnu tranziciju.

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 04

Ulaskom na tržište BiH Porsche slijedi svoju dugoročnu strategiju. Nismo došli ovamo nakratko, samo da bi „pokupili“ profit i zatim se vratili kući. Ostajemo ovdje na duže staze, što smo već dokazali na ostalim tržištima bivše Jugoslavije tokom više od 20 godina. Vjerujemo u ovu zemlju i njene ljude i želim naglasiti da naš angažman, takođe, znatno utiče na ovdašnju privredu. On ne podrazumijeva samo aktivnosti importera, nego i cjelokupnu prodajnu mrežu i njene uposlenike, što se itekako odražava na tržište rada a u konačnici i na državne poreske prihode.

Ova zemlja i njeni ljudi već decenijama gaje posebnu ljubav prema markama Volkswagen Grupacije i mi cijenimo to povjerenje. Samo rijetke zemlje imaju tako veliko tržišno učešće proizvoda Volkswagen Grupacije i stoga čemo u budućnosti dati sve od sebe kako bismo postigli zadovoljstvo kupaca po pitanju proizvoda i usluga. Nije nam glavni cilj da povećamo tržišno učešće koje je iznad 40%. Veći je izazov zadržati to tržišno učešće, međutim, u segmentu kvaliteta postoji veliki potencijal za cjelokupnu trgovačku mrežu.

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 11

Porsche je postavio standarde u području prodajnih i servisnih procesa koji zahtijevaju određen nivo odnosa s kupcima. Povećanje zadovoljstva kupaca generisat će lojalnost kupaca što će za posljedicu imati profitabilnost za trgovačku mrežu. Takođe ćemo implementirati Porsche finansijske usluge, tako da će kupac profitirati od „kompletne usluge na jednom mjestu“. Moj kolega g-din Olovčić će zajedno sa mnom voditi ovaj posao, a u tome će nas podržavati uposlenici koje smo preuzeli od firmi ASA AUTO, ASA PVA i ASA PSS.

Ovom prilikom želim da se zahvalim svima onima koji su omogućili ovo profesionalno preuzimanje i želim da naši proizvodi i usluge našim kupcima donesu mnogo radosti i zadovoljstva.

Porsche Holding Salzburgu BiH premijera 2015 - 12

Kategorije: Vijesti