Sistem koji je promijenio sigurnost putnika u automobilima

Sistem koji je promijenio sigurnost putnika u automobilima

Sigurnost putnika uvijek je bila najvažnija, ali ako se vratimo 20 godina unazad vidjet ćemo da ona nije bila ni na približnom nivou kao danas. Razvoj tehnologije i sigurnosnih sistema doprinio je većoj sigurnosti, ali veliki doprinos u sigurnosti dao je sistem testiranja automobila u udesu koji je uveo EuroNCAP.

Danas EuroNCAP slavi dvadeset godina od osnivanja i od njegovih prvih crash testova. Njegovi testovi značajno su uticali na povećanje sigurnosti novih automobila na evropskom tržištu.

EuroNCAP je nezavisna organizacija za ispitivanje sigurnosti automobila koji se prodaju u Evropi, a sa radom je počela 1997. godine.

Jedan od prvih automobila koji se našao na njihovom testu bio je Rover 100 nakon čega je promijenjena percepcija o sigurnosti automobila. Ovaj model imao je očajne rezultate, a svi su mogli vidjeti šta se događa kada se mali automobil nađe u udesu pri brzini od 48 km/h.

Do danas EuroNCAP testirao je preko 1.800 modela vozila, a zbog njihovih sugestija i testova smatraju da je sačuvano više od 78.000 života.

Kategorije: Vijesti