ŠKODA KAROQ Jedan od glavnih stubova u asortimanu modela

Skoda KAROQ SPORTLINE

ŠKODA KAROQ Jedan od glavnih stubova u asortimanu modela

Više od pola miliona jedinica proizvedenih od 2017. godine kada je predstavljen ovaj SUV model.

Od svog predstavljanja u proljeće 2017. godine, ŠKODA KAROQ je značajno doprinio uspjehu češkog proizvođača automobila. Uz svog „velikog brata“ KODIAQ, ovaj kompaktni SUV osvojio je brojne kupce i automobilske novinare širom svijeta, igrajući ključnu ulogu u oblikovanju razvoja brenda ŠKODA posljednjih godina.

Više od 500.000 jedinica modela KAROQ sišlo je s proizvodnih traka od 2017. godine. U 2020. i u prvoj polovini 2021. bio je najprodavaniji SUV model brenda ŠKODA i drugi najpopularniji model brenda poslije modela OCTAVIA. Redizajnirani ŠKODA KAROQ debitovat će u digitalnoj medijskoj prezentaciji 30. novembra.

Lansiran 2017. godine, ŠKODA KAROQ predstavljao je drugu fazu ŠKODA SUV kampanje, čineći ovu seriju modela ključnim dijelom onoga što je postalo istinska priča o uspjehu – 2020. godine je ovaj segment vozila već činio gotovo 40 posto ŠKODA globalne prodaje. Štaviše, 2020. i prve polovine 2021. godine, KAROQ je bio najpopularniji ŠKODA SUV i drugi najprodavaniji model češkog proizvođača automobila, poslije modela OCTAVIA. Više od 500.000 jedinica modela KAROQ sišlo je s proizvodnih linija od 2017. godine, a trenutno je dostupan u 60 zemalja širom svijeta. ŠKODA proizvodi ovaj model u Češkoj i Slovačkoj, kao i u Rusiji i Kini.

Uzbudljiv dizajn i tipične ŠKODA vrline

KAROQ posjeduje isti dizajnerski jezik kao i KODIAQ, sa kristalnim elementima, dinamičnim oblicima i oštro definisanim linijama. Također je nastavio ŠKODA konvenciju da nazivi SUV modela počinju slovom K i završavaju s Q. Njegovo ime potiče iz jezika stanovnika Aljaske, Alutiiq. Njegove kompaktne dimenzije čine ga savršenim automobilom za urbana okruženja, dok njegov off-road način rada i visok razmak od tla, kao i opcioni sistem pogona na sve točkove osiguravaju da se jednako ističe i na zahtjevnijim terenima.

Sa svojom prostranošću i velikim prtljažnikom idealno je vozilo za porodice. Opciona VarioFlex zadnja sjedišta samo su jedna od mnogih Simply Clever karakteristika koje nudi funkcionalni KAROQ. Također nudi vrhunsku aktivnu i pasivnu sigurnost, brojne sisteme asistencije, još veći komfor i mnoštvo naprednih karakteristika povezivanja.

Brojne nagrade međunarodnih automobilskih medija

Osim velike popularnosti među kupcima, ŠKODA KAROQ vrlo je cijenjen od strane međunarodnih automobilskih novinara, o čemu svjedoči niz nagrada koje je osvojio od svog debija 2017. godine. U prvoj godini, KAROQ je odmah dobio počasti iz najistaknutijih auto magazina u Nemačkoj, najvećem pojedinačnom tržištu za brend ŠKODA u svijetu. Auto Bild mu je dodijelio „Zlatni volan“ kao najbolji mali SUV, dok su ga auto motor i sport počastili nagradom „AUTONIS“ za najbolji dizajn novog kompaktnog SUV modela.

KAROQ je također pobijedio konkurenciju za osvajanje Auto Zeitung „Auto Trophy“ kao najbolji uvozni SUV u cjenovnoj klasi do 25.000 eura u 2017, 2018. i 2019. godini. Godine 2018. osvojio je titulu najboljeg uvoznog vozila u segmentu kompaktni SUV i kategoriji terenskih vozila u kategoriji auto motor i sport.

„Najbolji automobili“ nagrada po izboru čitalaca; uslijedile su češke i grčke nagrade „Auto godine“ i nagrada „SUV godine“ u Bugarskoj i na „The Fleet News Awards“ u Velikoj Britaniji. Njemački časopis dodijelio je modelu ŠKODA KAROQ nagradu „Company Car of the Year“ tri godine zaredom, od 2019. do 2021. godine, u kategoriji kompaktnih SUV modela i crossovera. 2021. godine, osim pobijede u kategoriji „Najbolji porodični SUV“ u britanskom What Car? magazinu, KAROQ je također donio dvije nagrade u Rusiji, gdje je na dodjeli nagrada Za Rulyom Grand Prix proglašen „Automobilom godine“ i „Najboljim kompaktnim 4×4 crossoverom“.

Kategorije: Vijesti