Škoda Slavia – Dinamičan, otvoren i emocionalan koncept

Škoda Slavia

Škoda Slavia – Dinamičan, otvoren i emocionalan koncept

Slavija je sedmi po redu projekat studenata Škodine akademije, u čijem dizajniranju je učestvovao 31 student Škodine strukovne škole.

SKODA_SLAVIA_concept 07
SKODA_SLAVIA_concept 01
SKODA_SLAVIA_concept 02
SKODA_SLAVIA_concept 03
SKODA_SLAVIA_concept 04
SKODA_SLAVIA_concept 05
SKODA_SLAVIA_concept 06
SKODA_SLAVIA_concept 08
SKODA_SLAVIA_concept 09
SKODA_SLAVIA_concept 10
SKODA_SLAVIA_concept 11
previous arrow
next arrow
SKODA_SLAVIA_concept 07
SKODA_SLAVIA_concept 01
SKODA_SLAVIA_concept 02
SKODA_SLAVIA_concept 03
SKODA_SLAVIA_concept 04
SKODA_SLAVIA_concept 05
SKODA_SLAVIA_concept 06
SKODA_SLAVIA_concept 08
SKODA_SLAVIA_concept 09
SKODA_SLAVIA_concept 10
SKODA_SLAVIA_concept 11
previous arrow
next arrow

Glavna zamisao koncepta je da poveže prošlost sa sadašnjošću, gdje je dizajn inspirisan modelom Škoda 1100 OHC iz 1975. godine. Slavia je kreirana da obilježi 125. godišnjicu postojanja ovog češkog brenda, te je shodno tome i ime Slavia od dubljeg značenja. Naime, Slavia je dobila ime po imenima prvih modela bicikala koji su proizveli Václav Laurin i Václav Klement nakon što su osnovali tvrtki 1895. godine.

Škoda cijeni svoje studente i rado im daje prilike da svoju kreativnost pokažu na djelu. Studentski koncepti u Škodi imaju dugu tradiciju, te preteče prvih studentskih koncepata datiraju još iz davne 1970. godine. Škoda je ovaj projekat zvanično pokrenula 2014. godine, te je kroz ovaj projekat nastalo mnogo zanimljivih prototipa.

Slavia kombinira dopadljive i i uzbudljive linije savremenog kompaktnog modela Scala s uobičajenim dizajnerskim standardom iz najranijih dana automobilizma, kada su većina automobila bili kabrioleti. Od prvog nacrta, do finalnog proizvoda u vidu jedinstvenog automobila, studenti su svaki korak sami uradili uz podršku svojih instruktora, kao i Škodinih stručnjaka iz odjela za dizajn, proizvodnju i tehnički razvoj.

Ovaj, sedmi ŠKODA studentski automobil od 2014. godine, još jednom je pokazao visoki standard obuke u strukovnoj školi Škode u Mladá Boleslavu.

Alois Kauer, koji je u februaru 2020. godine preuzeo dužnost direktora Škodine akademije, kaže: „Studentski automobil je vodeći projekt na Škodine strukovne škole na godišnjem nivou. Već sedmu godinu zaredom naši studenti demonstriraju visok standard našeg internog školovanja planiranjem, dizajniranjem i izradom impresivnog i unikatnog automobila. Omogućujemo im da dizajniraju svoj automobil iz snova, radeći s profesionalcima iz naših različitih odjela. Kao rezultat toga, njihova obuka već ih upoznaje s procesima koji će kasnije postati dio njihovog radnog vijeka, kada završe stručnu školu i započnu karijeru u našoj kompaniji.”

Za sedmu izvedbu Škodinog studentskog automobila prvi put su učesnici projekta, uklopimo 31 student, odabrali Škodu Scalu kao temelj za svoj projekat automobila iz snova, pretvarajući model kompaktne klase u posebnu sportsku “spider” izvedbu.

Kao i u proizvodnoj verziji Scala, prepoznatljiv i uzbudljiv dizajn automobila, definiran preciznim linijama i isklesanim površinama, osigurava i da “spider” varijanta ima sportski i emotivno uvjerljiv izgled. Dinamičke performanse modela Slavija osigurava poznati 1,5 TSI benzinski motor snage 110 kW (150 KS) i sedmostepena DCT transmisija.

Ostali elementi preuzeti iz proizvodnog modela uključuju prednju i stražnju osovinu, upravljački sistem, kompletnu elektroniku, kao i pomoćne sisteme. Vozačevi instrumenti i multimedijalni sistem također su ostali nepromijenjeni.

Kategorije: Koncepti, Vijesti