Toyota do kraja godine planira ponovo oboriti rekord prodaje

Toyota

Toyota do kraja godine planira ponovo oboriti rekord prodaje

Toyota već osam godina zaredom obara prodajne rekorde na kineskom tržištu.

Toyota planira proizvesti rekordnih 9.2 miliona automobila u 2021. godini. Bez obzira na krizu koju je uzrokovala pandemija korona virusa, japanski div bi ovim potezom povećao svoju proizvodnju za 17% u odnosu na 2020. godinu. U odnosu na 2019. godinu to je povećanje od dva posto.

Toyota je otkrila svoje proizvodne planove ključnim dobavljačima dijelova i materijala pa se lako moglo doći do zaključka kakvi su proizvodni planovi. Treba također reći da Toyota osam godina za redom obara rekord prodaje u Kini.

Osim krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa Toyota je suočena i s problemom nedostatka poluvodiča na svjetskom nivou. Ovi problemi su doveli u pitanje Toyotine ambiciozne planove i neki od ključnih dobavljača dovode u pitanje izvedivost. Osim Toyote sa istim problemom se suočavaju i drugi veliki automobilski proizvođači.

Prema planu Toyota ove godine planira proizvesti 3,2 milijuna automobila u Japanu što je povećanje od 9% u odnosu na 2020. godinu, ali je pad od 7% u odnosu na 2019. godinu. S obzirom na nastavak globalne pandemije korona virusa u 2021. godini i potencijalni nedostatak poluvodiča treba vidjeti hoće li Toyota uspjeti ostvariti svoje planove.

Kategorije: Vijesti