Volkswagen priprema električnog nasljednika za Touarega sa primamljivom cijenom

Volkswagen ID Roomz koncept poslužit će kao temelj za električni Touareg

Volkswagen priprema električnog nasljednika za Touarega sa primamljivom cijenom

Volkswagen priprema električnu zamjenu za popularni Touareg koji će pored odličnih performansi i brojnih prednosti imati iznenađujuću cijenu.

U električnoj ID. porodici Volkswagen planira predstaviti električni terenac veličine Touarega, koji bi mogao biti lansiran već 2023. godine. Ime ili bolje rečeno oznaka još nije objavljena, ali vrlo je moguće da ovaj model neće nositi oznaku ID. već neko novo jedinstveno ime.

Novi VW terenac isključivo na električni pogon trebao bi biti znatno jeftiniji od Touareg kojeg pokreće motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Električna verzija Touarega vjerovatno će imati pogon na sve točkove i domet do 700 kilometara.

Naravno, ovaj SUV bit će zasnovan na novoj modularnoj platformi (MEB), koja je osnov za cijelu ID. porodicu. SUV će biti jasno prepoznatljiv kao električni Volkswagen. Široka rešetka hladnjaka (usprkos električnom pogonu) i kontinuirana svjetlosna traka smatraju se zaštitnim znakom.

Budući da električna platforma štedi prostor, unutrašnjost će biti mnogo prostranija, gotovo poput kombija pa se planira i treći red sjedišta.

Baterija, opseg i cijena

Baterija od 77 kWh koja se nalazi u modelima ID.3 i ID.4 može biti premala za najmanje 2,5 tone teškog terenca. Ovdje bi se VW mogao osloniti na bateriju kapaciteta 110 kWh koja bi trebala osigurati autonomiju i do 700 kilometara. Očekuje se da će najbolji model ima do 340 KS koji će se na podlogu prenositi putem 4×4 pogona.

Kada govorimo o cijeni, trenutni Volkswagen Touareg u osnovnoj izvedbi najmanje košta 60.000 eura, a sa dodatnom opremom oko 80.000 eura. To znači da je veliki SUV daleko izvan budžeta većine kupaca automobila.
Upravo u ovom segmentu novi električni SUV iz Volkswagena trebao bi napraviti najveći iskorak jer se očekuje početna cijena od oko 50.000 eura.

Kategorije: Vijesti