Volkswagen proglašen najinovativnijom markom sa masovnom proizvodnjom

Volkswagen proglašen najinovativnijom markom sa masovnom proizvodnjom

Marka Volkswagen treću je godinu zaredom proglašena najinovativnijom markom sa masovnom proizvodnjom. Temeljnoj marki koncerna također su dodijeljene druge nagrade u kategorijama “Alternativni pogoni”, “Autonomna vožnja” te “Sigurnost” i “Konvencionalni pogoni”.

Nagrade svake godine dodjeljuje Center of Automotive Management (nezavisni naučni institut) u saradnji sa revizorskim poduzećem PricewaterhouseCoopers. Odluke o dodjeli nagrada temelje se na studiji AutomotiveINNOVATIONS, zajednički provedenu istraživanju koje je analiziralo inovacijske profile i buduće trendove brojnih automobilskih marki tijekom proteklih sedam godina u području tehničkih inovacija za vozila.

Dr. Frank Welsch, član upravnog odbora marke Volkswagen osobna vozila nadležan za tehnički razvoj, rekao je: “Nastavljamo sa razvojem vozila u okviru zajedničkog pothvata, a najnovije inovacije želimo učiniti dostupnima svim vozačima automobila. Ove su nagrade zasluga cjelokupnog razvojnog tima marke Volkswagen. Članovi tima rade danju i noću kako bi omogućili da ovu tehnologiju ubuduće uvedemo u serijsku proizvodnju.”

Žiri je kao dokaz da je ovo poduzeće najinovativnija marka sa masovnom proizvodnjom u automobilskoj industriji istaknuo činjenicu da je marka Volkswagen tokom protekle godine razvila 62 individualne inovacije. Službene izjave koje su izdali CAM i PwC nadalje navode da “pri razini od 26% marka Volkswagen ima najveći udio u pogledu globalnih inovacija među markama sa masovnom proizvodnjom.”

Kao vrhunski su primjeri posebno istaknuti Volkswagen Arteon zbog njegova opcijskog sistema Emergency Assist 2.0 s funkcijom promjene vozne trake, koncept Arteona kao coupéa sa četvero vrata u višem srednjem automobilskom segmentu, Golf 1,5 TSI sa svojom ekološkom vožnjom u praznom hodu (tokom koje je motor isključen) i benzinski filter za čestice montiran u Volkswagen up! GTI.

Deset inovacija marke Volkswagen koje su istaknute u studiji donijele su marki nagradu u segmentu Alternativni pogoni. Prema CAM-u, inovacije koje su se posebno isticale uključuju redizajn modela Volkswagen e-Golf te njegov značajno poboljšani autonomiju i snagu (dodatnih 15 kW / 20 KS) i verziju modela Polo (TGI) sa pogonom na prirodni plin koja se odlikuje niskim emisijama CO2.

Pionirski karakter marke Volkswagen također je pohvaljen u kategorijama Autonomna vožnja i Sigurnost, a žiri je posebno istaknuo Arteon, prvi model koji će se opremiti drugom generacijom pomoći za hitne slučajeve. Parametri ovog sistema omogućavaju mu upozoravanje drugih učesnika u saobraćaju ako je vozač onesposobljen uslijed zdravstvenih razloga, nakon čega vozilo automatski vodi u desnu traku i zaustavlja ga.

U ovogodišnjoj je studiji Volkswagen također dospio na sam vrh rangiranja marki sa masovnom proizvodnjom u kategoriji Konvencionalni pogoni, a može se pohvaliti sa sedam inovacija. Ključne inovacije koje je žiri istaknuo za ovu kategoriju uključuju istraživanje marke u pogledu dvostrukoga SCR katalizatora (što predstavlja svjetski novitet) te montažu benzinskog filtra za čestice u modele up! GTI i Volkswagen Arteon, što je novost u segmentu malih modela vozila i što je zaslužno za dojmljiva poboljšanja u pogledu potrošnje goriva.

Profesor Stefan Bratzel voditelj je instituta Center of Automotive Management smještenog u Bergisch Gladbachu. Ovaj je nezavisni znanstveni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti svake od posljednjih sedam godina – uz podršku poduzeća PricewaterhouseCoopers – odlikovao najinovativnije proizvođače automobila na svijetu. U okviru ovogodišnje je studije ocjenjivano ukupno 60 međunarodnih automobilskih marki.

1) Golf 1,5 TSI ACT BlueMotion, automatizirani mjenjač sa dvije spojke (96 kW/130 KS), potrošnja goriva u l/100 km (NEDC): gradska 6,2-6,1 / izvangradska 4,2-4,1 / kombinovana 4,9-4,8; emisije CO2 (kombinovane) u g/km: 113-110, klasa efikasnosti: B-A.

2) up! GTI 1,0 TSI, 85 kW / potrošnja goriva u l/100 km (WLTP): kombinovana 5,7-5,6; emisije CO2 u g/km: 129-127 (kombinovane). Potrošnja goriva u l/100 km (NEDC): gradska 6,0 / izvangradska 4,1 / kombinovana 4,8; emisije CO2 u g/km: 110 (kombinirane), klasa efikasnosti: C

3) e-Golf: potrošnja struje, kWh/100 km (NEDC): kombinovana 12,7; kombinovane emisije CO2, g/km: 0; klasa efikasnosti: A+

4) Polo TGI (66 kW/90 KS), potrošnja goriva u kg/100 km (NEDC): 4,2-4,0 gradska, 2,7-2,5 izvangradska, 3,2-3,0 kombinovana; emisije CO2 u g/km: 87-84 (kombinirane); klasa učinkovitosti: A+

Kategorije: Vijesti