Volvo dodaje treću smjenu i zapošljava dodatnih 1.300 radnika u pogonu Torslanda

????????????????????????????????

Volvo dodaje treću smjenu i zapošljava dodatnih 1.300 radnika u pogonu Torslanda

Volvo će u svom pogonu Torslanda u Geteborgu, uvesti treću radnu smjenu, kako bi se udovoljilo rastućoj potražnji za novim proizvodima ove automobilske kompanije. Širenje aktivnosti, planirano za prvi kvartal 2015. godine, povezano je sa početkom proizvodnje potpno novog SUV modela XC90.

Uvođenje treće smjene znači i zapošljavanje oko 1.300 novih radnika i prati otvaranje potpuno nove karosernice, koja je kapacitet pogona Torslanda podigla na 300.000 automobila godišnje. To znači i porast broja zaposlenih u pogonu Torslanda za gotovo 40 posto.

Potpuno novi Volvo XC90 SUV model je prvi automobil postavljen na inovativnu SPA platformu, koja će biti osnova i za sve buduće Volvo modele. Nova platforma, kao i povećanje kapaciteta pogona Torslanda su dio tekućeg, 11 milijardi američkih dolara teškog, Volvo investicijskog programa u nove proizvode i proizvodne kapacitete.

Globalna Volvo prodaja u prvih devet mjeseci ove godine porasla je za 9,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, a do kraja godine se očekuje isporuka od nekih 470.000 jedinica, što predstavlja rast od 10 posto i novi tržišni rekord švedske kompanije. Očekuje se konstantan rast prodaje novog XC90 modela i tokom 2015. godine, što i jeste razlog povećanja proizvodnih kapaciteta pogona Torslanda, gdje se ovaj automobil i proizvodi. Pogon Torslanda bi u 2015. godini trebao dostići novi rekord kada je u pitanju broj isporučenih vozila.

Pored uvođenja treće smjene, pogon Torslanda će implementirati i revidirani ugovor o radu, kako bi se dodatno podržala rastuća proizvodnja. Novi ugovor povećava fleksibilnost u proizvodnji, u skladu sa zahtjevima kupaca. Novi radni ugovor će biti predstavljan u prvom kvartalu 2015. godine, a kada bude u potpunosti implementiran, pogon Torslanda će zapošljavati ukupno 4.600 ljudi. Inače, pogon Torslanda, koji je nedavno proslavio 50 godina rada, trentuno proizvodi Volvo modele S60, S80, V60, V70, XC70 i XC90.

Kategorije: Vijesti