Volvo V40 R-Design

Volvo V40 R-Design

Predstavljen u atraktivnoj Rebel plavoj boji karoserije, novi Volvo V40 R-Design je perfektan izbor za one koji žele upadljiv automobil savršenog dinamičnog stila. Vizuelno obećanje života u preticajnoj traci, potvrđuje vozački orijentisan enterijer, zatim intenzivne agilne vozne osobine, te motor sa 254 KS.

„V40 R-Design je kreiran sa naglaskom na performanse i detalje koji dodatno začinjavaju svakodnevnicu. Posebna pažnja posvećena detaljima, upotpunjena je izražajnim dizajnom, kao i agilnim voznim spsobnostima“ – tvrdi Lex Kerssemakers, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnu strategiju pri Volvo Car korporaciji.

Enterijer koji zaokuplja pažnju, posebno je razvijen za kupce, koji uživaju u individualnosti.

Unikatni R-Design prednji dio donosi naglašeno oivičenu visokosjajnu masku hladnjaka. Sportski stav je dodatno unaprijeđen stražnjim difuzorom i dvostrukim završetkom izduvnog sistema. Finalni detalj su petokrake aluminijske felge od 17 ili 18 inča.

Pored atraktivne Rebel plave boje karoserije, V40 R-Design je dostupan sa još šest karoserijskih boja.

Nova generacija R-Design enterijera sa interaktivnom instrument tablom

Interaktivna instrument tabla novog Volva V40 je već dobila pozitivne kritike kako medija, tako i kupaca. Mogućnost izbora tri konfiguracije rada – Elegance, Eco i Performance, donosi i V40 R-Design, ali ovdje svi modovi rada dolaze u istoj plavoj boji.

„Nova generacija R-Design sjedišta i detalja u enterijeru, naglašavaju istančan skandinavski dizajn novog Volva V40. R-Design je posebno namijenjen kupcima, koji vole aktivni vozački stil i ekspresivan dizajn. Obratili smo im se, kako bi osigurali da svaki detalj doprinosi njihovim individualnim željama“ – kaže Lex Kerssemakers.

Sjedišta donose crni Nubuck tekstil i perforiranu kožu, krunisanu plavim R-Design logom. Potpuno kožna sjedišta, dostupan su kao opcija.

R-Design vozačko okruženje uključuje još i specijalno dizajnirano kolo upravljača, ručicu mjenjača i ručne kočnice, te sportske pedale. Unikatna R-Design aura, dodatno je naglašena kombinacijom aluminijskih umetaka, crne kože, kontrastnih prošiva i crne krovne presvlake.

Široka ponuda motora

R-Design paket može se kombinovati sa svim raspoloživim motorima za model V40, od D2 dizelaša sa 115 KS, do T5 benzinca sa 254 KS.

„Stvaranje R-Design iskustva vožnje ne bazira se samo na brzini i ubrzanju. Naglasak je više na preciznosti i agilnosti. Zato su i standardna Dynamic šasija, kao i opcionalna Sport šasija dizajnirane da ponude vrhunsko iskustvo vožnje“ – tvrdi  Lex Kerssemakers.

Niža i čvršća Sport šasija

Opcionalna Sport šasija je razvijena u saradnji sa Volvo Polestar Black R timom i vozačem Robertom Dahlgrenom. U odnosu na standardnu šasiju, spuštena je za 10 mm, dok su prednji amortizeri i opruge čvršći, što omogućava direktnije upravljanje i bolje upijanje poprečnih neravnina. Stražnji monotube amortizeri također nude bolje amortiziranje, dok su anti-roll šipke većeg promjera.

Ipak i standardna Dynamic šasija omogućava naglašeno dinamičnu vožnju, ali bez narušavanja udobnosti.

„V40 R-Design je prije svega zabavan za vožnju. Obje šasije nude potpunu kontrolu u svim uslovima vožnje, odnosno kako na otvorenoj zavojitoj cesti, tako i u gradu“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za razvoj i istraživanje pri Volvo Car korporaciji.

Vozački orijentisan pristup privlači mlađe kupce

Novi Volvo V40 R-Design će biti dostupan na svim tržištima na kojima je dostupan i standardni Volvo V40. U Volvu očekuju da oko 10 posto svih prodatih V40 bude u R-Design izvedbi.

„Prijašnji R-Design modeli su igrali važnu ulogu u povećanju prodaje, te podmlađivanju baze kupaca. Vjerujemo da će novi V40 R-Design biti dodatni poticaj ovom trendu“ – zaključuje Lex Kerssemakers.

Kategorije: Vijesti