Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid kandidat za svjetski ekoloski      auto godine

Volvo V60 Plug-in Hybrid među kandidatima za svjetski ekološki automobil godine

Prvi svjetski dizelski plug-in hybrid, Volvo V60 Plug-in Hybrid, će na predstojećem sajmu automobila u New Yorku imati svoju američku premijeru, a ujedno je i jedan od kandidata za prestižnu nagradu svjetskog ekološkog automobila 2013. godine (2013 World Green Car of the Year award).

Pobjednik izbora, kojeg će odabrati žiri sastavljen od 66 novinara iz 23 države širom svijeta, bit će objavljen 28. marta na sajmu automobila u New Yorku.

Press konferencija Volvo Car grupacije u Jacob Javits centru 28. marta, sa početkom u 10:30h, uključit će i svjetsku premijeru najnovijih Volvo R modela, kao i najavu novih i zanimljivih modela, koji će se naći u ponudi na tržištu Sjeverne Amerike.


Volvo V60 Plug-in Hybrid u detaljima

Inovativni V60 Plug-in Hybrid je prvi dizelski plug-in hybrid na svijetu. Podrazumijeva dvije odvojene pogonske opcije i snažnu bateriju, a vozač preko tri dugmeta bira tri različita moda rada, odnosno tri različita temperamenta vožnje: Pure, Hybrid ili Power.

„Genijalna mogućnost preobrazbe, čini V60 Plug-in Hybrid superiornim u odnosu na ostale hibride na tržištu. Zahvaljujući Pure, Hybrid i Power modovima rada, automobil je savršen izbor za beskompromisne kupce, koji žele minimizirati uticaj na životnu okolinu, ali istovremeno i maksimizirati užitak vožnje“ – tvrdi Doug Speck, stariji potpredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o kupcima pri Volvo Car grupaciji.

  • U Pure modu, automobil za pogon koristi samo električni motor, uz autonomiju od 50 km.
  •  Hybrid je standardni mod u kojem dizelski i električni motor sarađuju, kako bi ponudili optimalan balans između užitka u vožnji i efikasnosti. Emisija ugljen dioksida iznosi tek 49 g/km, što odgovara prosječnoj potrošnji dizelskog goriva od tek 1,8 litara na 100 kilometara.
  • U Power modu, dizelski i električni motor sabiraju snagu (215 + 70 KS) i obrtni moment (440 + 200 Nm), što rezultuje odličnim mogućnostima, poput ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.

Uspješno predstavljanje

Vrhunske mogućnosti Volva V60 Plug-in Hybrid, potvrđuje nekoliko značajnih dostignuća od predstavljanja automobila tokom 2012. godine. Tako je prva modelska godina potpuno rasprodata, čak i prije dolaska u prodajne salone.

Volvo V60 Plug-in Hybrid je ujedno ostvario i maksimalan Euro NCAP rezultat za električne automobile. Pet zvjezdica u testu, koji je uključio frontalni udarac pri brzini od 64 km/h, dokazuje da V60 Plug-in Hybrid ima iste sigurnosne kvalitete, kao i standardni V60.

„Preko 50 posto kupaca Plug-in Hybrid modela su zapravo vozači modela naših konkurentskih brendova. Mogućnost izbora dvije vrste pogona i tri moda rada, jer savršen izbor za kupce, koji žele voziti ekološki, ali bez kompromisa. Uspjeh našeg modela je vjerovatno najsnažniji signal revitalizacije Volva kao samostalnog brenda od 2010. godine“ – zaključuje Speck.

Inače, Volvo V60 Plug-in Hybrid je rezultat uske saradnje Volva i švedske elektroenergetske kompanije Vattenfall.

Volvo V60 Plug-in Hybrid kandidat za svjetski ekoloski      auto godine 2

Kategorije: Vijesti