Auto sajam: RETRO CLASSICS STUTTGART – Pogled na automobile s dušom!

Auto sajam: RETRO CLASSICS STUTTGART – Pogled na automobile s dušom!

Ženevski sajam automobila otkazan je samo dan prije nego je trebao biti otvoren za novinare i javnost zbog širenja Corona virusa. Ta vijest rastužila je mnoge ljubitelje automobila, ali smo pronašli veoma kvalitetnu alternativu u Stuttgartu i posjetili RETRO CLASSICS® sajam kojem je ovo bilo jubilarno dvadeseto izdanje.

U 10 punih hala nakrcala se automobilska historija, ali i veliki broj prerada, te nešto manji broj aktuelnih modela ali u specijalnim izdanjima. U svakom slučaju mjesto na kojem smo mogli odmoriti od automobilske svakodnevice. U nastavku vam donosimo detalje sa sajma uz bogatu foto galeriju.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Piše: Emir Kalender

RETRO CLASSICS STUTTGART održan je bez panike među ljubiteljima historijskih i klasičnih automobila. U velikim izložbenim halama najvećeg svjetskog sajma vozačke kulture vladala je dobra atmosfera među raspoloženim posjetiocima i zadovoljni, izlagačima.

“Zabrinutost zbog koronavirusa sigurno je u određenoj mjeri uticala na sajam”, rekao je Karl Ulrich Herrmann, dioničar RETRO Messen GmbH, ali se zahvalio odgovornim vlastima koji su vodili brigu o zdravstvenom stanju.

Međunarodni sajam RETRO CLASSICS® u svojih deset hala okupio je izlagače iz čitavog svijeta, pa ih je gotovo teško sve nabrojati. Broj od 876 izlagača najbolje govori o masovnosti ovog događaja.

Također i posjetioci su došli sa svih strana svijeta, a na prvom mjestu među 42 zemlje odakle dolaze posjetioci bila je Švicarska (25%), zatim slijedi Francuska (21%) i Austrija (14%). Sajmu je prisustvovalo oko 1000 novinara iz 29 zemalja.

Pogled na višemilionsku vrijednost

Organizatori su tematski podijelili izlagače kako bi posjetioci imali što bolji preglede. Na ulazu u sajam bila je izložena kolekcija McLaren i Porsche historijskih bolida koji su bili u Gulf bojama. Odmah uz tu kolekciju bila je naslonjena i hala broj 10 u kojoj su bili izloženi najvrjedniji historijski i klasični automobili.

Posjetioci su tako mogli vidjeti neke od najvrjednijih primjeraka Bugattija, Lamborghinija, Mercedesa, Jaguara, Alfa Romea, Volkswagena i drugih rijetkih kolekcionarskih modela. Brojni izloženi primjerci vrijedni su po nekoliko stotina hiljada, pa čak i preko milion eura, što nam govori da ukupna vrijednost izložbe u hali 10 je višemilionska. Za primjer ćemo uzeti Lamborghini Miura P400 by Bertone iz 1968. godine koji je koštao 1.090.000 eura.

Uz ovu veoma vrijednu halu bila je i hala sa “muscle cars” modelima koja je bila posebno interesantna. Zahvaljujući raznolikoj ponudi izlagača mogao se vidjeti i veliki broj roditelja sa djecom što na najbolji način pokazuje kako se stvara ljubav prema automobilima.

Ono što je možda najviše zanimljivo našem podneblju je hala sa automobilskim klasicima. U njoj su bili izloženi brojni modeli iz Volkswagena, Porschea, Mercedesa, BMW-a, Alfa Romeo-a, Citroena… Tu su bili izloženi brojni primjerci Volkswagen Golfa GTI prve generacije čije su cijene dosezale i do 30.000 eura, naravno za one vrhunski očuvane primjerke.

Cijene Porschea, Mercedesa, BMW-a i Alfa Romea bile su znatno veće, pa su se one kretale recimo za BMW 327 iz 1938. godine od 149.000 eura, dok je recimo Mercedes 300 Sc Coupe (W 188 II) koštao od 620.000 eura.

Iako su cijene vrtoglavo visoke, izlagači su zadovoljno trljali ruke jer su brojni skupocjeni modeli pronašli nove vlasnike. Posjetioci skromnijih primanja mogli su pronaći i automobilske klasike po cijenama od nekoliko stotina eura.

Pored izložbenih hala tu je bila i hala broj 9 koja je bila žargonski rečeno “buvljak” na kojem se moglo naći sve što je vezano za automobilske klasike – suveniri, dijelovi, servisna dokumentacija, odjeća, alati…

Naredni RETRO CLASSICS® STUTTGART održat će se od 18. do 21. marta 2021. godine.

Kategorije: Auto sajam