Sajam automobila u Ženevi 2014 – Nema recesije za bogate!

01 Sajam automobila u Zenevi 2014

Sajam automobila u Ženevi 2014 – Nema recesije za bogate!

Međunarodni sajam automobila u Ženevi otvorio je vrata posjetiocima po 84-ti put. Na 80.047 kvadratnih metara smjestilo se oko 250 izlagača iz više od 30 zemalja koji su dopremili svoje posljednje novitete u vrhunskim izdanjima. Pored automobila posjetioci imaju priliku vidjeti i bogatu ponudu dodatne opreme za automobile, razne alate, a tu je i zabavni program u vidu raznih simulatora vožnje F1 bolida i drugih sportskih automobila.

Ženevski sajam kao “neutralni” teren uvijek pa okuplja sve najvažnije automobilske proizvođače. Nerijetko, posjetioci ovog prestižnog sajma su ljubitelji automobila koji se vode parolom “što skuplje to bolje” pa je jasno zašto svi proizvođači super luksuznih automobila ne propuštaju ženevski sajam.

Ove godine Lamborghini je predstavio novi model pod imenom Huracán, a njegov glavni konkurent Ferrari, predstavio je model California T. Britanski McLaren također je došao sa novim modelom koji nosi oznaku 650S, a svakako treba spomenuti i Koenigsegg One:1. Ovaj model pokreće 5.0-litreni V8 motor koji razvija 1.341 KS i 1.371 Nm okretnog momenta što mu omogućava ubrzanje od 0 do 400 km/h za 20 sekundi!

Pored serijskih supersportskih automobila posjetioci mogu vidjeti i veliki broj vrhunskih proizvoda tunerskih kuća kao što je Mansory, Hamann, Carlsson, Ruf, Alpina, Tech Art, ABT i td. Tako je npr. tunerska kuća Mansory predstavila je ograničenu seriju modela Lamborghini Aventador Carbonado GT koja će se proizvesti u svega šest primjeraka.

02 Sajam automobila u Zenevi 2014

Kada je riječ o konceptima, na izložbenim prostorima isticali su se Citoren C4 Cactus Aventure, Citoren C1 Swiss & Me, Kia Stinger, Volkswagen T-Roc, Volvo Estate, Škoda VisionC, Hyundai Intrado, Toyota FV2…

Na ženevskom sajmu automobila premijeru su imali i automobili koji će biti interesantni našem tržištu, a tu prvenstveno mislimo na novi Citoren C1 i Renault Twingo. Premijeru je imao i novi Citoren C4 Cactus koji je samo pola godine nakon konceptnog predstavljanja na sajmu automobila u Frankfurtu predstavljen u proizvodnom izdanju. Volkswagen, Peugeot, Toyota, Nissan, također su predstavili nove izvedbe svojih modela koji će naći put do naših kupaca.

Dio atmosfere donosimo vam kroz fotografije koje je zabilježio foto objektiv naše redakcije.
Uskoro video prilog sa ženevskog sajma!!!

03 Sajam automobila u Zenevi 2014

Kategorije: Auto sajam