Volkswagen na sajmu automobila u Ženevi 2016: T-Cross Breeze Concept nova crossover familija

Volkswagen na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 01

Volkswagen na sajmu automobila u Ženevi 2016: T-Cross Breeze Concept nova crossover familija

Glasine koje su se pojavile neposredno pred ženevski sajam automobila bile su istinite. Volkswagen je zaista pripremio koncept crossover automobila po imenu “T-Cross” koji je i premijerno predstavio u Ženevi. Ipak, ono što je sve prisutne iznenadilo jeste njegova kabriolet forma u kojoj se nije očekivao, a T-Cross imenu dodat je i nadimak „Breeze“. S ovim modelom Volkswagen najavljuje novu familiju Polo modela koja uključuje i izvedbu sa preklopivim krovom.

Dizajn Volkswagen T-Cross Breeze modela vrlo je blizak dizajnu novog Tiguan modela, ali uz neke promjene kako bi jasno razlikovao od većeg brata. Naprimjer, ima vrlo široku prednju masku okružen uskim farovima i dolazi sa velikim LED prstenovima oko svjetla za maglu. Bočna strana automobila pokazuje dvostruku oštru prelomnu liniju te 19-inčne aluminijumske točkove u spiralnom dizajnu.

Volkswagen na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 02

Zadnji dio automobila obilježavaju jednostavne i oštre površine u koje su odlično integrisana LED svjetla. Ono čim se zadnji dio najviše ističe jeste veliki otvor prtljažnika koji je ima zapreminu od 300 litara. „Summer Green Metallic“ boja daje posebnu draž ovom modelu jer naglašava kontrast tamne plastike na blatobranima, maske ​​hladnjaka kao i rubove branika.

Volkswagen T-Cross Breeze Concept dolazi sa crnim platnenim krovom, dok je okvir prednjeg vjetrobranskog stakla obojen u mat boju aluminijuma. Bočne zaštite pragova i zaštita podvozja također je obložena mat aluminijumskim elementima. Koncept T-Cross Breeze ima ukupnu dužinu od 4.133 mm, što ga čini malo dužim od Polo Cross modela. Međuosovinski razmak iznosi 2.565 mm i omogućava raspored u unutrašnjosti četiri sjedišta. Isključujući retrovizore, širina automobila iznosi 1.798 mm, dok visina sa krovom iznosi 1.563 mm.

Unutrašnjost nema klasičnih prekidača pa za izvršavanje svih komandi zadužen je ekran osjetljiv na dodir kao kod BUDD-e koncepta koji je prikazan na CES događaju u januaru ove godine. Digitalna instrument tabla “Active info display” prilagodljiv je, a za zabavu tu je znažni 300 Wattni Beats Audio zvučni sistem sa subwoofer koji je integrisan u centralnu konzolu.

Volkswagen na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 03

Za pokretanje ovog modela koristi se mali turbo benzinski motor zapremine 1.0-litre sa 110 KS i 129 Nm okretnog momenta. Snaga se na podlogu prenosi preko prednjih točkova putem automatskog DSG mjenjača sa sedam stepeni što ovom crossoveru omogućava potrošnju  5 l/100 km i emisiju CO2 od samo 115 g/km.

Pored T-Cross Breeze konceptra Volkswagen je predstavio i obnovnljeni Up! Model. Next up! koji dolazi sa novim dizajnom i novim elementima enterijera. Novi Up! u Ženevu je stigao sa novim farovima koji donose LED dnevna svjetla kao standard, novim branicima, istaknutim zadnjim difuzorom, novo dizajniranim stražnjim svjetlima, novim kućištima vanjskih retrovizora s ugrađenim pokazivačem smjera, novim bojama karoserije, novim ukrasima za centralnu konzolu i novim dizajnom sjedišta.

Volkswagen na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 06

Next Up! Donosi i bogatiju ponudu dodatne opreme što uključuje multi-funkcionalni volan i “čisti zrak” automatskog klima uređaja. “Pure Air” donosi senzor za kvalitetu zraka u putničkoj kabini sa posebnim filterom zraka za kabinu koji kvalitet zraka putničke kabine drži na visokom nivou. On spriječava ulazak alergenih tvari u putničku kabinu. Za pokretanje novog modela tu je i novi motor. Volkswagen je za Up! spremio novi 1.0-litreni turbo benzinski TSI motor sa  90 KS i maksimalnim okretnim momentom od 160 Nm koji je dostupan već od 1.500 okr/min.

Pored ovih modela Volkswagen je izložio i BUDD_e koncept, Golf GTI Clubsport i novi Tiguan.

Volkswagen na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 04

Kategorije: Auto sajam