Mercedes na sajmu automobil u Ženevi 2012.

Mercedes na sajmu automobil u Ženevi 2012.

 

Mercedesov logo je trokraka zvijezda, a među najsjajnim zvijezdama na Mercedesovom štandu, pa što ne reći i na čitavom Auto Salonu, bila je nova A klasa. Kad kažemo nova A klasa, onda je to u pravom smislu te riječi, jer nema ništa zajedničko sa prethodnim modelom. Dizajnerski je otišla u sasvim drugom smijeru i odbacila dosadašnji kutijasti oblik. Za novi dizajn A klase može se reći da je možda i najljepši u čitavoj klasi.

Ako govorimo o dimenzijama automobila, dužina iznosi 4.292 mm, širina 1.780 mm i visina 1.433 mm. Naravno po tradiciji Mercedes će konkurisati BMWu i njegovoj jedinici, ali sigurno i Audi novitetu A3. Mercedes se odlučio da na novu A klasu stavi prednji pogon, za razliku od svoje dugogodišnje tradicije zadnjeg pogona. Iskreno rečeno, teško bi bilo zamisliti ovaj automobil sa zadnjim pogonom, jednostavno ne priliči mu.

Kad su u pitanju motori, Mercedes nije puno eksperimentisao pa je novu A klasu opremio sličnim motorima kao i konkurencija. Raspon snage kreće se od 108 di 208 konjskih snaga. Motor koji bi možda moga biti najoptimalniji u ovom automobilu jeste najjači dizelski motor od 170 KS i 350 Nm. Pored modernih motora A klasa je opremljena i drugim modernih tehnologijama, kao što je “start-stop” sistem koji dolazi već u standardnoj opremi uparen sa šestostepenim mjenjačom. Kad su mjenjači u pitanju Mercedes i tu prati konkurenciju pa je uz doplatu moguće automobil opremiti sa 7G-DCT mjenjačem sa dvije spojke.

Obzirom da je BMW predstavio model M i M performance, Mercedes je odlučio da u skorijem vremenu predstavi i model sa više od 300 KS. Uzmemo li u obzir da će i Audi predstaviti RS3, nema sumnje da će u ovoj klasi konkurencija biti vrlo jaka kad su u pitanju “snagatori”.

Prvi se primjerci nove A klase na europskim cestama očekuju se u septembru ove godine.

Kategorije: Auto sajam