Nissan na Salonu automobila u Ženevi 2014.

Novi Nissan X-Trail

Nissan na Salonu automobila u Ženevi 2014.

Nissanov vodeći položaj u segmentu crossovera biće dodatno osnažen na 84. ženevskom salonu automobila, na kojem će Nissanova nenadmašna ponuda crossovera biti u središtu pažnje. Potpuno novi X-Trail i Qashqai su simbol Nissanovog konstantnog razvoja crossovera, koji će dolazak još jednog modela nove generacije u Ženevu dodatno naglasiti.

Na ženevskom salonu automobila 2014., Nissan će predstaviti i različite inovacije. Svjetskom premijerom modela e-NV200 i evropskom premijerom modela GT-R Nismo Nissan će pokazati svoju nenadmašnu strast prema dizajnu, konstrukciji i inovacijama.

Poslovne novosti

Rekordna potražnja za naprednim i tehnološki inovativnim proizvodima, te pregršt novih ili obnovljenih vozila znači da će u 2014. godini Nissan u svojim evropskim tvornicama proizvesti više automobila, crossovera i lakih gospodarskih vozila nego ikad prije. Trenutna velika potražnja za modelima Qashqai i LEAF, vodećim automobilima u svojim klasama, te važnim drugim vozilom na potpuno električni pogon e-NV200, znači da će Nissan koristiti još više svojeg proizvodnog kapaciteta u tvornicama u Velikoj Britaniji, Španiji i Rusiji. A to nije sve. Važnost Nissanovih evropskih tvornica ne može se dovoljno istaknuti: prošle je godine oko 80% svih Nissanovih vozila prodanih u Evropi je i proizvedeno u Evropi. U 30 godina otkako je započela proizvodnja u regiji, u Evropi je proizvedeno više od 10 miliona Nissanovih vozila.

Novi X-trail

Novi X-Trail, sada punopravni član Nissanove game crossovera, kombinuje napredne mogućnosti pogona na sva četiri točka s mnoštvom dizajnerskih i konstrukcijskih obilježja koja odlikuju Nissanove crossovere. Novi model predstavlja i niz inovativnih tehnologija novih u ovom segmentu – dvostruka LED svjetla, Nissan Safety Shield i NissanConnect treće generacije, potpuno integrirani sistem navigacije i zabave.

Novi X-Trail, konstruisan na platformi Common Module Family Alijanse Renault-Nissan, razmještajem sjedišta kao u pozorištu, kliznim drugim redom sjedišta i potpuno integrisanim trećim redom sjedišta s više prostora za noge i glavu nudi znatno veću praktičnost.

Potpuno novim dizajnom i konstrukcijskim rješenjima, novi X-Trail upotpunjuje najširu i najsposobniju ponudu SUV crossovera u automobilskoj industriji.

Premijera proizvodne verzije modela e-NV200

Nissan nastavlja dominaciju u klasi vozila na električni pogon predstavljanjem e-NV200 koji donosi nenadmašnu uglađenost, nultu stopu emisija i iznimno niske troškove održavanja. Model e-NV200 je spoj najboljih odlika dva automobila koji su osvojili mnogobrojne nagrade – Nissana LEAF, bivšeg svjetskog automobila godine, i Nissana NV200, međunarodnog dostavnog vozila godine.

Zahvaljujući električnom pogonu visokih performansi, temeljenom na pogonu iskorištenom u nagrađivanom modelu LEAF, u kombinaciji s najvećim teretnim prostorom u klasi,  Nissan e-NV200 je praktično i svestrano vozilo sposobno prevesti ljude ili teret i to bez ispuštanja ispušnih gasova i buke. Prodaja započinje u maju, a e-NV200 tada će biti dostupan kao dostavno vozilo ili monovolumen za prevoz pet osoba u izvedbi Combi ili luksuznijoj izvedbi Evalia. Iako je uglavnom namijenjen poslovnim korisnicima, e-NV200 bit će privlačan i privatnim korisnicima s velikim obiteljima.

Nissan GT-R Nismo

GT-R Nismo

Moćni Nissan GT-R Nismo, čija će proizvodna verzija doživjeti svoju evropsku premijeru, najbrži je i najnapredniji Nissanov sportski automobil u serijskoj proizvodnji u istoriji marke. Podešen do savršenstva na legendarnom Nürburgringu, na kojem drži rekord staze među automobilima serijske proizvodnje, novi GT-R Nismo savršeno utjelovljuje duh marke Nismo i nudi performance koje oduzimaju dah.Novi GT-R Nismo pokreće 3,8-litreni V6 motor s dva turbopunjača snage 600 KS koji su Nismovi inženjeri temeljito preradili. U kombinaciji s obnovljenim aerodinamičkim paketom koji stvara dodatnih 100 kg potiska i posebno prilagođenim ovjesom ugođenim u Evropi, taj motor najnoviji GT-R čini najposebnijim do sada.

Koncept Nissan BladeGlider

Odvažan novi koncept BladeGlider, koji će biti premijerno prikazan evropskoj publici, ruši konvencije dizajna sportskih vozila. Nadahnut Nissanovim inovativnim trkaćim vozilom ZEOD RC Zero Emission on Demand, koje će ove godine u utrci 24 sata Le Mansa učestvovati u klasi eksperimentalnih vozila, BladeGlider odlikuje radikalna uska konstrukcija prednjeg traga točkova koja gledana odozgo automobilu daje upečatljiv profil delta-krila. Smještanjem litij-ionskih baterija i motora između zadnjih točkova postignuta je savršena raspodjela težine. Na taj način BladeGlider osigurava optimalnu isporuku snage i znatno smanjuje opterećenje na prednjim točkovima.

Novi Qashqai

Potpuno novi Qashqai, kojim Nissan odaje počast jednom od najuspješnijih modela u svojoj istoriji, privući će mnoge na Ženevskom sajmu automobila. Model druge generacije, kojim započinje nova era u dizajnu crossovera, privukao je nezapamćeno zanimanje vozača i novinara. Proizvodnja u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu (Velika Britanija), koja je srušila mnoge rekorde, u punom je jeku. Qashqai je simbol Nissanovog vodećeg položaja u segmentu crossovera i donosi brojne tehnologije prvi put predstavljene u ovoj klasi te brojna inovativna i praktična dizajnerska obilježja. To uključuje Nissan Safety Shield, skup sigurnosnih sistema koji zajedno tvore jedan od najopsežnijih sistema zaštite u automobilskoj industriji, te sustav NissanConnect najnovije generacije s potpunom integracijom za pametne telefone.

Kategorije: Auto sajam