SEAT el-Born postaje dio elektro mobilnosti

SEAT el-Born postaje dio elektro mobilnosti

SEAT el-Born predstavljen je na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine.

SEAT el-Born je konceptni automobil koji odgovara na razna pitanja koja postavlja električna revolucija i postaje ključni igrač u spomenutom procesu.

Svijet se mijenja, a time i mobilnost. Kao što je motor s unutarnjim sagorijevanjem promijenio način na koji smo putovali početkom 20. stoljeća, elektrifikacija nas pokreće prema razvoju nove generacije automobila.

Kako se ta promjena događa, potaknuta obavezama smanjenja emisija CO2 i našeg utjecaja na okoliš, SEAT preuzima veću odgovornost i pomaže ubrzati promjene prema budućnosti s niskom razinom ugljika u atmosferi.

Gradovi postaju sve gušće naseljeni, ali kupci i dalje žele nastaviti koristiti osobnu mobilnost, tako da koncept SEAT el-Born spaja ključne aspekte koji vode promjenama u automobilskoj industriji: elektrifikacija, autonomna vožnja, zajednička mobilnost i povezanost.

SEAT el-Born je prvo 100% električno vozilo temeljeno na Volkswagenovoj MEB platformi. Konceptni automobil nazvan je po jednoj od najlegendarnijih četvrti Barcelone koja je inspirisala dizajnere i inženjere SEAT-a koji su kreirali sportsko vozilo s najnaprednijom električnom tehnologijom.

Automobil je dizajniran i razvijen u Barceloni, a proizvodit će se u tvornici Zwickau u Njemačkoj. SEAT će biti druga marka koja će predstaviti potpuno električno vozilo temeljeno na MEB platformi Volkswagen grupe. Očekuje se da će automobil biti lansiran na tržišta do 2020. godine.

„Mobilnost se razvija, a time i automobili koje vozimo. SEAT je na čelu ove promjene, a el-Born koncept utjelovljuje tehnologije i filozofiju dizajna koji će nam pomoći u izazovima s kojima se suočavamo u budućnosti ”, rekao je Luca de Meo, predsjednik Uprave SEAT-a.

Sa energetski snažnom baterijom smještenom u sredini vozila u SEAT el-Born postiže autonomiju vožnje do 420 km na WLTP službenom ispitnom ciklusu i mogućnost da dosegne 100km / h za samo 7,5 sekundi. Naravno, vozilo je dinamično ali i praktično kao što očekujete od SEAT-a. Dodajte tome mogućnost punjenja baterije za samo 47 minuta i ono počinje mijenjati percepciju elektrifikacije.

SEAT el-Born nije samo obećanje korisne elektrifikacije, već i integracija drugih tehnologija. Vozilo ima autonomnu funkcionalnost za podršku vozaču kao i mnoštvo ostalih sistema pomoći.

Dizajniran za vožnju

SEAT el-Born namijenjen je za vožnju. Njegove dinamične proporcije omogućene su električnim pogonskim sklopom, postavljajući točkove maksimalno na uglove vozila i dopuštajući snažniji i energičniji položaj u usporedbi s pozicijom u tradicionalnim automobilima.

Ovaj automobil utjelovljuje budućnost dizajna vozila na moderan i integriran način, što je izrazito naglašeno na prednjem dijelu vozila. Aerodinamika je ključna za maksimiziranje dometa vozila, a u tu svrhu SEAT logotip na prednjoj strani je u ravni s karoserijom, gdje nema potrebe za hlađenjem motora, tako da nema potrebe za rešetkom. Ventilacijski otvori za hlađenje su postavljeni niže sprijeda ispred vozila, osiguravajući zrak u kučištu baterije i tako pojednostavljujući protok zraka preko prednjeg dijela vozila.

Kako pomjeramo pogled preko SEAT el-Born-a, položaj A-stuba znatno se pomjerio prema naprijed, stvarajući elegantniji izgled, a pri tom osiguravajući više prostora u kabini. To omogućava električni pogon koji zahtijeva manje prostora.

“El-Born je vrhunski transfer našeg emocionalnog SEAT dizajnerskog jezika u novi svijet električnih vozila. Naš dizajnerski tim je vrlo ozbiljno shvatio izazov da naše prvo potpuno električno vozilo bude atraktivno. Vjerujem da vožnja električnih automobila mora biti uzbudljiva, mora biti zabavna. Moramo natjerati kupce da se zaljube u ideju električnog automobila ”, rekao je Alejandro Mesonero-Romanos, direktor dizajna pri SEAT-u.

Poboljšana aerodinamika igra ogromnu ulogu na vozilu i ugrađena je u dizajn kao nikad do sada, čime je osiguran elegantan, ali praktičan odgovor na problem funkcionalnosti i estetske privlačnosti.

Ovo je možda jednako naglašeno kao i odabir točkova. S 20-inčnim točkovima, ključna je bila potreba za povećanjem performansi. Dizajn otvora stvara pozitivan protok zraka koji ne samo da poboljšava aerodinamiku, već i ventilira kočnice kako bi održao dinamiku. Točkovi pružaju savršenu ravnotežu između aerodinamike, oslobađanja topline i lakoće okretanja.

Na stražnjem dijelu vozila dvodijelni spojler pridonosi aerodinamičkim performansama SEAT el-Born-a, osiguravajući da protok zraka ostaje gladak, a turbulencija minimizirana. On također naglašava izuzetno dinamičan karakter vozila.

Unutrašnjost je maksimizirana zahvaljujući potpuno električnom pogonskom sistemu, pružajući mogućnost potpuno novog iskustva.

Izrađena kabina daje osjećaj lakoće i jednostavnosti, ali i tehnološkog napretka, s integracijom digitalnog kokpita, 10-inčnog infotainmenta i zaslona za povezivanje, smještenih u središtu kontrolne table.

Unutar vozila, fokus je na vozaču, gdje su sve linije na kontrolnoj tabli usmjerene prema onome ko je iza volana.

Prostor više nije premija unutar kabine, a svi putnici uživaju u više prostora za opuštanje u svojim sjedalima, zahvaljujući povećanim unutarašnjim proporcijama. Prostor se također koristi kako bi se povećala praktičnost i funkcionalnost. Postoji i veći prostor za odlaganje, a mogućnost stavljanja prtljaga između dva prednja sjedala je jednostavan i učinkovit primjer ovog unapređenog kapaciteta.

Moć performansi

SEAT el-Born je model koji mijenja pravila igre na tržištu, s performansama koje odgovaraju željama kupaca i potrebi vožnje u stvarnom svijetu, za razliku od bilo kojeg vozila prije.

Sa snagom od 150 kW (204 KS) vozilo može dostići 100 km / h za samo 7,5 sekundi – dovoljno da zadovolji zahtjeve bilo kojeg scenarija vožnje. Ali to je samo pola priče.

Električna vozila se ne procjenjuju samo po njihovoj izvedbi, već i po njihovoj sposobnosti da putuju što dalje sa jednim punjenjem baterija i minimiziraju vrijeme potrebno za ponovno punjenje kada se akumulirana energija potroši. Ovo je teren u kojoj se el-Born posebno ističe .

Sa stvarnim dometom do 420 km na temelju WLTP ciklusa vožnje od 62kWh energetski obogaćene baterije, vozilo je spremno za putovanje gdje god to kupac poželi. Uz kompatibilnost sa do 100 kW DC punjenja, baterija se može vratiti od 0 do 80% za samo 47 minuta.

Vozilo također integriše napredni sistem upravljanja toplinom kako bi maksimizirao raspon korištenja vozila u najekstremnijim uvjetima. Toplotna pumpa vozila može smanjiti potrošnju električnog grijanja, štedeći i do 60 km autonomije – korisna u zemljama u kojima temperatura može pasti, a korisnici moraju koristiti sisteme kontrole klime.

Tehnologija funkcionalnosti

Kako naše ceste postaju sve zagušenije, automobili moraju preuzeti dio napora od putnika. SEAT el-Born radi upravo to, integrirajući najnovija dostignuća u autonomnoj funkcionalnosti i povezanosti kako bi smanjio dio pritiska savremenog načina života.

SEAT el-Born koristi autonomne sisteme drugog stepena, dajući djelomičnu automatizaciju vozila tako da može kontrolisati događaje upravljanja, ubrzanja i usporavanja. Dodajte tome među ostalim inteligentni sistem za pomoć pri parkiranju i SEAT el-Born je konceptni automobil koji objedinjuje budućnost vožnje.

Kategorije: Auto sajam, Koncepti