Frankfurt 2013: Audi Nanuk Quattro

Audi-nanuk-quattro-concept-02

Frankfurt 2013: Audi Nanuk Quattro

Audi je na sajmu automobila u Frankfurtu neočekivano predstavio koncept pod imenom Nanuk Quattro. Uoči sajma govorilo se da bi Audi mogao predstaviti konceptni SUV, ali audi je na opšte iznenađenje predstavio model koji je mješanac između terenca i kupea.

Audi-nanuk-quattro-concept-05

Riječ je crossoveru dužine četiri i po metara, a pokreće ga novi 5.0-litreni V10 TDI motor koji uz pomoć dva turbo punjača razvija 544 KS te impresivnih 1000 Nm okretnog momenta.

Motor je uparen sa unaprijeđenim 7-stepenim S tronic mjenjačem sa dvije spojke te stalnim quattro pogonom. Zhvaljujući ovakvoj kombinaciji ovaj križanac od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,8 sekunde te razvija maksimalnu brzinu od 305 km/h.

Audi-nanuk-quattro-concept-06

Njemački proizvođač tvrdi kako se prosječna potrošnja kreće oko 7,8 l/100 km u kombinovanom evropskom ciklusu, što je odličan rezultat za automobil ovakvog ranga, a posebno kada uzmemo u obzir da njegova težina iznosi 1900 kg.

Nanuk je opremljen adaptivnim zračnim ovjesom koji omogućava spuštanje i podizanje podnice za 30, odnosno 40 mm. Nanuk Quattro postavljen je na 22-inčne točkove s gumama dimenzija 235/50 naprijed i 295/45 nazad, a ispod atraktivnih aluminijumskih felgi jasno se vide karbon-keramičke kočnice.

Audi-nanuk-quattro-concept-07

Upravljački sistem pri manjim brzinama zakreće zadnje točkove u suprotnom smjeru od prednjih (do devet stepeni), čime se smanjuje krug okretanja koji iznosi 10 metara, te se sa ovim rješenjem povećava agilnost vozila.

Kategorije: Auto sajam