Volvo Cars na sajmu automobila u Guangzhou

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Volvo Cars na sajmu automobila u Guangzhou

Volvo Car Group, švedska automobilska kompanija u vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holding, posvećena je planu da Kina bude centar njene globalne ekspanzije, kroz uspostavljanje proizvodnih pogona u kojima će se proizvoditi najnoviji modeli, kako za lokalno, tako i za međunarodna tržišta.

Sa planom prodaje najmanje 80.000 automobila do kraja ove godine (61.146 u 2013. godini), Kina je na dobrom putu da od Sjedinjenih Američkih Država preuzme titulu najvećeg svjetskog tržišta za Volvo, što još jednom naglašava rastuću posvećenost Volva kineskom tržištu, kao najbrže rastućem svjetskom automobilskom tržištu.

Premium segment kineskog tržišta bi prema predviđanjima trebao ove godine narasti za 20 posto. Volvo planira prevazići ovaj rast i preuzeti tržišni udio od najvećih protivnika, a dugoročni cilj je godišnja prodaja 200.000 vozila u ovoj zemlji.

Volvo je početkom mjeseca još jednom jasno naglasio svoju posvećenost Kini, značajnim širenjem proizvodnih kapaciteta pogona u Daqingu, koji je ujedno i jedan od najnaprednijih automobilskih tvornica u Kini. U ovom će se pogonu proizvoditi najmoderniji modeli, postavljeni na SPA platformu, a prvi će biti potpuno nova premium limuzina.

Volvo je u pogonu Chengdu nedavno pokrenuo i proizvodnju svog najprodavanijeg XC60 modela. To je drugi model koji se proizvodi u ovom pogonu, pored modela Volvo S60L čija je proizvodnja startala u novembru prošle godine. Dodatak modela XC60 u proizvodni proces, znači i dodatnih 500 radnih mjesta, što ukupan broj zaposlenih podiže na 2.650.

Volvo XC60 je najprodavaniji Volvo model kako u Kini, tako i širom svijeta. Ovaj je crossover model u prvih devet mjeseci 2014. godine zabilježio rast prodaje od 20.4 posto, te pronašao 98.309 vlasnika. Samo je u Kini u istom periodu prodato 24.940 automobila (porast od 32,3 posto). Ranije ove godine, XC60 je premašio 500.000-tu prodajnu brojku od početka komercijalizacije 2008. godine.

Kineska premijera potpuno novog Volva XC90 u Guangzhou

Na 2014 Guangzhou Motor Show, Volvo kineskim kupcima predstavlja potpuno novi XC90. Zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kina će biti glavno tržište za prvi Volvo razvijen pod kineskim vlasništvom.

Novi XC90 je vizuelno upadljiv i premium kvalitetan SUV sa sedam sjedišta, koji nudi vrhunske sigurnosne karakteristike, modernu pogonsku tehnologiju i beskompromisnu kombinaciju snage i efikasnosti. Novi XC90 obilježava novo poglavlje u istoriji Volva, jer predstavlja novi dizajnerski jezik i tehnološke prednosti nove SPA platforme. Automobil donosi i predivan enterijer sa inovativnom centralnom konzolom u stilu ekrana osjetljivog na dodir.

Nakon tri godine rada i kao dio investicijskog programa vrijednog 11 milijardi američkih dolara, novi XC90 obilježava početak novog poglavlja u Volvo istoriji, koje donosi novi dizajnerski izražaj, primjenu novih tehnologija i upotrebu nove SPA podesive arhitekture.

Novi XC90 je jasan dokaz Volvo-by-Volvo strategije. Njegova nesvakidašnja kombinacija luksuza, prostranosti, svestranosti, efikasnosti i sigurnosti će uvesti novu dimenziju u SUV segment, baš kao što je to 2002. godine uradio i prvi XC90.

„SPA nam je omogućila stvaranje prvog beskompromisnog SUV-a na svijetu. Dobili smo agilnost osjetno manjeg automobila, vrhunsku prostranost, ali i navalu adrenalina, koju nude naši motori, sjajne kombinacije snage i niskih emisija. Naravno, Volvo oznaka potvrda je i standardno visoke sigurnosti.“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Volvo u Daqingu

Volvo je pogon u Daqingu pokrenuo u septembru 2013. godine, a prvi proizvod, predstavljen u septembru ove godine je model XC Classic, prva generacija još uvijek veoma popularnog Volva XC90, namijenjena kineskom tržištu. Pogon Daqing trenutno zapošljava oko 700 radnika i ima inicijalni proizvodni kapacitet od 80.000 vozila.

Odluka Volva da značajno poveća produktivnost pogona Daqing, još je jedan dokaz rastuće posvećenosti kineskom tržištu. Švedska kompanija je u većinskom vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holdinga, te uživa posebno bliske odnose sa gradskim vlastima u Daqingu, koji posjeduju 37 posto Volvo Cars kompanije.

Volvo Cars i grad Daqing zajednički rade na jačanju ekonomskog rasta i razvoja grada i njegovog okruženja, a svemu pogoduju sjajni prodajni rezultati Volva na rastućem kineskom automobilskom tržištu.

Volvo u Chengduu

Pogon Chengdu je smješten u istoimenoj ekonomskoj i tehnološko-razvojnoj zoni u centralnoj Kini. Godišnji kapacitet proizvodnje iznosi 120.000 vozila. Volvo posjeduje i tvornicu u Daqingu, na sjeveroistoku Kine, gdje se sklapa model XC Classic, prva generacija Volva XC90 za potrebe kineskog tržišta.

Pored toga, Volvo posjeduje i tvornicu pogonskih agregata u Zhangjiakou, sjeverozapadno od Pekinga, koja je operativna od jeseni 2013. godine i motorima snabdijeva pogone Chengdu i Daqing. Sve Volvo operacije u Kini, razvijene su u skladu sa globalnim Volvo standardima i procesima kakvi se primjenjuju u evropskim pogonima Torslanda i Ghent.

„Pogon Chengdu je u potpunosti ravnopravan sa našim evropskim tvornicama. Bez obzira radi li se o kvaliteti, tehnologiji proizvodnje, opremljenosti, ekološkim i sigurnosnim standardima, naš pogon Chengdu, zadovoljava globalne Volvo standarde“ – tvrdi Lars Danielson, stariji dopredsjednik Volvo Cars China Operations odjela i predsjednik Volvo Car China.

Kategorije: Auto sajam