Audi inovacija u Le Mansu

Audijev novi val inovacija u Le Mansu

S rekordnih deset pobjeda na najvažnijoj utrci izdržljivosti na svijetu, Audi kao najuspješniji proizvođač automobila u novijoj historiji  Le Mansa, juriša na sljedeću, jedanaestu pobjedu. Prvo Audijevo osvajanje Le Mansa desilo se  2001.godine, kada je marka s logotipom s četiri prstena u utrku poslala sportski prototip automobila Audi R8 s FSI motorom s turbo punjenjem (TFSI), dok je prvu Le Mans pobjedu s dizelskim pogonom bolida marka osvojila 2006. godine.  2010. godine  Audi  je u Le Mansu trijumfovao s bolidom s varijabilnom geometrijom turbina (VTG).

A sada stiže Audi R18 e-tron quattro – prvi bolid s dizel hibridnim pogonom – sa startnim brojem „1“ , kojim  će upravljati prošlogodišnji pobjednički trojac Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer (CH/D/F). Njihove timske kolege,  Dindo Capello/Tom Kristensen/Allan McNish (I/DK/GB), naći će se za upravljačem ovog dizel-električnog bolida sa startnim brojem  “2”.

U oba slučaja društvo će im praviti  Audi R18 ultra, Audijev najlakši Le-Mans-prototip do sada. U kokpitu R18 ultra, sa startnim brojem “3”, smjenjivat će se Romain Dumas/Loïc Duval/Marc Gené (F/F/E). Brojem “4” pilotirat će Marco Bonanomi/Oliver Jarvis/Mike Rockenfeller (I/GB/D).

Izuzmemo li  hibridni sistem i različite dizajne,  R18 e-tron quattro i R18 ultra tehnički su apsolutno identični. Oni utjelovljuju ultra laku konstrukciju kao ključnu kompetenciju proizvođača iz Ingolstadta. Primjer: novo CFK-kućište mjenjača – prvo ove vrste u LMP-sportskom prototipu.

Među highlightima Audija R18 e-tron quattro i R18 ultra izdvajamo i iznimno efikasan 3,7-litarski-V6-TDI-agregat sa Mono-VTG-punjačem, te digitalni retrovizor s Aktivmatrix-OLED-displayem, koji poboljšava aktivnu sigurnost i zorno pokazuje ogromnu tehničku kompetenciju proizvođača AUDI AG i Audi Sporta.

Koliko je Le Mans atraktivan kao scena za prezentiranje i testiranje tehnoloških inovacija, najbolje svjedoči veliki broj ovogodišnjih koncepata pogona. Najvećeg konkurenta, među ukupno 56, Audi ima u Toyoti: početkom juna, na testnoj utrci, ova dva rivala su odmjerila snage u direktnom poređenju – iz kojeg je Audi izašao uzdignute glave.

Kategorije: Auto sport