Dakar Reli – 35 godina najteže automoto utrke

Dakar Rally – 35 godina najteže automoto utrke

Robby Gordon, Dakar 2012, Etapa12


Kratka historija utrke

Zašto utrka nosi ime Dakar Reli kada cilj nije Dakar, a vožnja uopšte nije u Africi? Najduža i najteža automoto utrka na svijetu, koja je prvi put održana 1979. godine kao Pariz – Dakar, tradicionalno je završavala na prelijepom Ružičastom jezeru, obojenom brojnim primjercima flaminga, čiji je dom Dakar. U Dakaru, glavnom gradu Senegala na zapadnoj obali Afrike, kroz vrijeme je ovaj sportski događaj postao kultni i tradicionalan.

Iako se lokacija promijenila, te je trka iz 1992. Godine, nazvana Pariz – Le Cap završila u Cape Townu, naziv gledaoci nisu prihvatili. Utrka se najčešće i najradije spominje kao Dakar. Dakar Reli jedan je od najvećih svjetskih sportskih događaja, a kako je iz političkih razloga premješten iz Afrike, u Južnoj Americi je dobio novu svježinu, publiku i važnost.


Dakar kroz brojke

Ove godine se reli održava po 35-ti put, a u Južnu Ameriku već je privukao 4,5 miliona gledalaca. Brojna publika utrku prati sa starta u Limi (Peru), pa kroz Argentinu do cilja u Santiago (Čile) gdje će biti održana završna svečana ceremonija 20. januara 2013. godine. Očekuje se da će putem televizijskog prenosa, tokom 200 sati emitovanja putem 70 emitera, u 190 zemalja, trku gledati više od milijardu ljudi. Procjena je da će ekonomski efekt na sve tri zemlje domaćina biti 271 milion dolara.

Čak 4,3 miliona posjetilaca registrovano je na stranici www.dakar.com, a video zapisi su pregledani 5.000.000 puta tokom utrke. Facebook fanova je 470.000, uz 40.000 Twitter sljedbenika.

Ovogodišnji reli je izazov za čak  471 vozilo. U ekstremno teškim uslovima, za pobjedu će se takmičiti 195 motocikala, 160 automobila, 76 kamiona i 40 quada. Među takmičarima su zastupljene 53 nacionalnosti.

Toyota i Dakar

Fanovi Toyote, moći će pratiti vijesti o napretku Toyota Imperial Teama na Twitteru @ Imperial_Toyota i na Facebook stranici www.facebook.com/imperialtoyota. Overdrive team pratit ćemo na http://www.facebook.com/Overdrive.Racing

Toyota Motorsporta u Južnoj Africi je izradio 8 Toyota Hilux Double Cab pick-upova pod vodstvom Glyn Halla. Svih osam će učestvovati na gotovo 9.000 kilometara dvosedmične utrke kroz Peru, Argentinu i Čile.

Kategorije: Auto sport