Aldo Costa: Sumnjam da će Mercedes dominirati cijele sezone

Aldo Costa - Mercedes 2014

Aldo Costa: Sumnjam da će Mercedes dominirati cijele sezone

Aldo Costa, glavni dizajner Mercedes F1 ekipe, sumnja da će njegova ekipa dominirati tokom cijele sezone. Lewis Hamilton je ostvario najbolju startnu poziciju u Australiji, dok je Nico Rosberg dominantno pobijedio.

Mercedes je bio dominantan i na predsezonskim testiranjima, ali pored toga mnogi misle da Rosberg u Australiji nije pokazao potpuni potencijal njegovog bolida. Aldo Costa u Mercedes stigao je iz Ferraria kako bi dizajnirao novi W05 bolid. On tvrdi da Mercedesov ovogodišnji bolid neće dominirat tokom cijele sezone.

“Ne možemo govoriti o dominaciji. Pogledajte samo napredak koji je Red Bull ostvario od Bahreina do prve utrke. To vam pokazuje koliko je brz razvoj i rješavanje problema u Formuli 1. Za nekoliko utrka će i ostale ekipe biti u dobroj poziciji”, izjavio je Aldo Costa.

Aldo Costa slaže se da su u novoj eri Formule 1 performanse pogonske jedinice naročito važne, ali sumnja da je Mercedes daleko ispred Ferrarija i Renaulta kao što mnogi vjeruju.

“Ne mislim da Mercedes ima 50 KS više od konkurenata. Svi timovi posjeduju GPS podatke, mislim da to svi mogu vidjeti. Kada ide punom snagom, Renaultov motor ima izvanredne performanse. Njihov trenutni problem je vjerojatno to što ne mogu zadržati te performanse tokom utrke zbog pregrijavanja. Smatram da je to problem koji će postepeno biti otklonjen”, dodao je Costa.

Kategorije: Formula 1