Dva zaustavljanja u Monaku

Pirelli 2013

Dva zaustavljanja u Monaku

Pirellijev šef Paul Hembery izjavio je kako očekuje dva zaustavljanja u boksevima tokom VN Monaka koja se vozi ovog vikenda. Timovi će moći birati između mekanih i supermekanih guma jer se gume trebaju brzo zagrijati i osigurati visok stepen gripa. Sa malim stepenom degradacije guma u Monte Carlu, suprotno od VN Španije, predviđa se dva zaustavljanja u boksevima, ali ne isključuje se mogućnost različitih strategija koje će igrati ulogu u osvajanju što boljih pozicija tokom utrke.

„U Monaku očekujemo u prosjeku dva zaustavljanja za svaki bolid jer se u Monaku, za razliku od prethodne utrke u Barceloni, gume sporije troše. Ta činjenica dakako ne umanjuje važnost strategije u utrci, kao što smo mogli i vidjeti u dosadašnjim utrkama kada su vozači na potpuno različitim strategijama prošli ciljem vrlo blizu jedni drugima.“, izjavio je Hembrey.

„Na posljednjoj utrci u Barceloni pobijedio je vozač koji je startao sa nižeg mjesta na gridu, tako da će biti zanimljivo vidjeti može li se tako nešto ponoviti i u Monaku. Staza je poznata po tome da su pretjecanja vrlo teška. Zbog toga će strategija biti još važnija nego obično s kojom će timovi pokušati napredovati u utrci u odnosu na startne pozicije“, zaključio je.

Kategorije: Formula 1