Ferrari protivi standardizacije F1 dijelova

Formula 1

Ferrari protivi standardizacije F1 dijelova

Šef Ferrari F1 ekipe smatra da standardizacija dijelova u F1 nije u duhu tog takmičenja.

Mattia Binotto poručio je vodstvu Formule 1 da prilikom donošenja pravilnika za 2021. ne kreću u smjeru standardizacije dijelova.

Cilj standardizacije dijelova je smanjenje troškova u Formuli 1, pa bi nova pravila od 2021. godine trebala donijeti standardiziovane dijelova na bolidima. FIA bi tako uvela standardne točkove, kočione sisteme i još neke druge dijelove.

“Nisam sretan time, a ni Ferrari nije sretan. Mislim da smo od samog početka isticali da smo protiv standardizacije, a osjećam da se previše ide u tom smjeru. Zašto smo protiv? Kao prvo, zato što vjerujemo da je takmičenje utkano u DNK ovog sporta, a standardizacija nekako djeluje suprotno tom duhu. Drugo, što god da se radi standardno, to ne znači i štednju novca jer je potrebno redizajnirati bolid i vlastite komponente prema toj novoj komponenti, a to također utječe na ekonomsku stranu pa nisam baš siguran da je bilanca pozitivna”, kaže Binotto.

Smatra da bi ograničenje budžeta, na koje je pristao i Ferrari, trebalo biti sasvim dovoljno za kontrolu troškova, a da standardizacija pritom neće značiti i manje troškova za timove.

“Održivost je ključni faktor. Za ograničavanje budžeta smo svi bili i oko toga smo se već dogovorili. Finansijski pravilnik je ključ za budućnost jer smanjuje troškove i smanjuje razlike između malih i velikih timova. Iako je možda dogovoreni budžet vrlo visoko postavljen za male timove, ali barem će smanjiti razliku.”

“Standardizirane dijelove ne trebamo kako bi se štedio novac jer ćemo ionako potrošiti onoliko koliko je dozvoljeno. Timovi iz vrha će potrošiti cijeli budžet, a standardni dijelovi na to neće imati utjecaja. Iako razloge mogu razumjeti, mislim da trebamo biti oprezni te odvagnuti rizik i nagradu, a pritom ne zaboraviti koji nam je konačni cilj”, poručio je Mattia Binotto.

Kategorije: Formula 1