Helmut Marko: Hvala Ron Dennisu što nas je spasio!

Helmut Marko: Hvala Ron Dennisu što nas je spasio!

Red Bull je krajem 2015. godine bio je u ozbiljnoj krizi sa Francuskim dobavljačem motora, pa je austrijski tim počeo tražiti novog dobavljača. U jednom momentu zamalo su postigli dogovor, ali…

Nakon što su Mercedes i Ferrari prvo rekli da bi isporučili motor Red Bullu, pa se zatim povukli, Red Bull je započeo pregovore s Honodom. Kada su pregovori daleko odmakli pojavio se bivši šef McLarena, Ron Dennis i stavio veto na dogovor Honde i Red Bulla. Danas, dvije godine kasnije Helmut Marko se mnogo zahvaljuje Dennisu na vetu koji je uložio.

U intervjuu za Motorsport-Total, Marko se osvrnuo na krizu s Renaultom i na tadašnju opciju s Hondom koju je zaustavio Ron Dennis.

“Moram ovo po prvi puta reći. Zaista sam zahvalan Ronu Dennisu što je ‘skresao’ naše ambicije prema Hondi. U protivnom bi mi sada imali Hondine motore. Činjenica da je Honda napravila tako očito krive izbore je iznenađujuća. Nikad to ne bih povjerovao.” rekao je Marko.

Red Bull se na kraju vratio Renaultu ali uz posebne uslove, pa je njihova oznaka pogonske jedinice TAG Heuer. Red Bull djelimično i sam razvija neke stvari na pogonskoj jedinici, a u tome im je pomoga Mario Iline i firma Ilmor što se prošle sezone pokazalo vrlo efikasnim.

Kategorije: Formula 1