Honda će isporučiti pogonsku jedinicu Red Bullu?

Honda će isporučiti pogonsku jedinicu Red Bullu?

Na posljednjoj utrci sezone 2015. koja se vozila u Abu Dhabiju ekipa Red Bulla stigla je „opuštena“ jer je uspjela obezbjediti dobavljača pognske jedinice za sezonu 2016.

Nakon što je Red Bull raskinuo ugovor sa Renaultom a nakon toga dobio odbijenice od Mercedesa i Ferrarija, i kasnije od Honde, austrijska ekipa našla se u velikom problemu. Čak je bila i upitna daljna egzistencija tima u Formuli 1.

No, ipak uz velike poteškoće Red Bull je uspio obezbjeditii dobavljača pogonske jedinice za sezonu 2016., ali se još uvijek ne zna ko će to biti. Prema prvim glasinama, to bi trebao biti opet Renault ali pogonska jedinica nebi bila brendirana, Pored toga, postoji mogućnost da Renault nastupi naredne sezone sa tvorničikim timom pa u tom slučaju Red Bull će vjerovatno biti isporučena nešto slabija specifikacija pogonske jednice.

Po završetku sezone 2015. javila se i druga glasina, a koja je nastala na temelju izjave šef austrijske ekipe. Christian Horner je svojom izjavom zagolicao javnost, a iz koje se može naslutiti da bi pogonsku jedinicu mogla isporučiti japanska Honda. “Pričekajte da vidite kako će se novi motor zvati. Bit će to nešto dosta dobro. Mislim da Ron Dennis neće biti jako sretan, ali on u posljednje vrijeme ionako nije bio pretjerano zadovoljan”, rekao je Horner.

Ron Dennis šef McLarena već je ranije naglasio kako Honda nema pravo svoj motor isporučivati nikome osim njegovom timu. “Veto ima potpunu podršku Honde, ali na kraju neko mora ustati i reći to se neće dogoditi’”, rekao je Dennis u Abu Dhabiju.

Ulje na vatru dodatno je dodao i Red Bullov motorsportski savjetnik Helmut Marko sa izjavom: “Honda se financijski dosta predala ovome, a koliko vidim, uče iz svojih grešaka pa mogu zamisliti da ćemo sljedeće godine vidjeti potpunu drugačiju sliku Honde.”

Ipak, najvjerovatnije da se radi međusobnom ispaljivanju otrovnih strelica, jer Ron Dennis i nije baš omiljena osoba u Formuli 1. Ako uzmemo u obzir i japansku vjernost, onda je jasno da iz Red Bulla samo žele isprovocirati Dennisa. No, ipak uskoro ćemo saznati koju će pogonsku jedinicu koristiti Red Bull.

 

Kategorije: Formula 1