McLaren predstavio novi bolid MP4-30

McLaren Honda MP4-30 - 01

McLaren predstavio novi bolid MP4-30

McLaren je predstavio novi bolid kodne oznake MP4-30 kojeg pokreće novi Hondin F1 V6 turbo motor.

McLaren i Honda obnovili svoje partnerstvo nakon vrlo uspješne ere s kraja 80-tih i početka 90-tih godina. Također, Honda se vraća u F1 nakon šest godina pauze. Vozačku postavu nove ere McLarena i Honde čine dva svjetska prvaka, povratnik u McLaren Fernando Alonso i Jenson Button, što je trenutno i najiskusnija vozačka postava nekog F1 tima. McLaren očekuje da će se sa Hondinim motorom vratiti na pobjedničke staze, jer s iza njih dvije izuzetno loše sezone, a zadnju pobjedu ostvarli su 2012. godine. Tako s sezonu 2014. u poretku konstruktora završili na petom mjestu, što je ispod ambicija ovog velikog Britanskog tima.

McLaren Honda MP4-30 - 02

Novim MP4-30 bolidom dominira crna i srebrna boja sa crvenim detaljima, a nos bolida podsjća na rješenje sa šampinskih McLaren Honda bolida. Svakako, novi nos bolida zadovoljava novi tehnički koje su nešto drugačije u odnosu na prethodnu sezonu. Iako se špekulisalo da bi novi McLarenov bolid mogao biti u narandžastoj ili bijeloj boji, on je ostao vrlo sličnoj kolornoj šemi u odnosu na prethodnu sezonu. Ono što je svakako vidljivo, jeste nedostatak glavnog sponzora, ali i drugih manjih sponzora. To je već treća sezona da McLaren “muku muči” sa sponzorima, ali iz britanskog tima tvrde da mogu izdržati bez njih.

Povodom predstavljanja novog MP4-30 bolida oglasio se šef McLarena, Ron Dennis: “Iako je pred nama još puno posla kako bi mogli ponoviti uspjehe od prije 25 godina, već je sada jasno da postoji ogromna sinergija i potencijal u ovom partnerstvu s Hondom. Vjerujem da ćemo zajedno ostvariti ono što želimo, a to je osvajanje velikih nagrada i na kraju svjetskih prvenstava kao McLaren Honda.”

McLaren Honda MP4-30 - 03

Kategorije: Formula 1